Hjelp:Legge inn tekster

Fra Wikikilden

Legge til en ny tekst[rediger]

Hva du bør vurdere før du legger til en ny tekst[rediger]

 • Bare norskspråklige tekster kan legges inn på den norske Wikikilden. Hvis teksten ikke er norsk, velg det riktige språket fra det flerspråklige Wikisource og legg den inn der i stedet. Hvis det ikke finnes noe tilsvarende underdomene, legg den inn på selve det flerspråklige Wikisource.
 • Forsikre deg om at teksten er ren tekst eller ASCII (som fra internettkilder, digitalisering eller transkripsjon). Bruk aldri tekst fra et tekstformateringsprogram som Microsoft Word, for formateringskoden er ikke den samme som MediaWiki-kodene.
 • Undersøk tekstens opphavsrettslige status. Hvis ikke opphavsretten er utløpt, må den legges ut under en lisens kompatibel med GFDL. Se Wikikilden:Opphavsrett og Hjelp:Opphavsrett for nærmere detaljer.
 • Forsikre deg om at teksten hører hjemme på Wikikilden (se Wikikilden:Hva Wikikilden ikke er). Hvis du ikke er sikker, kan du spørre på Kontoret.
 • Les Stilmanualen for navngivnings- og formateringsregler.

Grunnleggende fremgangsmåte[rediger]

Å integrere verk fullstendig i Wikikilden kan være en veldig komplisert prosess. Vi forventer ikke at nye brukere skal kunne dette ut og inn før de legger inn tekster. Det er imidlertid en grunnleggende fremgangsmåte som bør følges.

 1. Forsikre deg om at Wikikilden ikke allerede har verket. Prøv å gjøre et et Google-søk spesifikt for Wikikilden på tittelen, forfatteren eller noen få ord fra teksten. Hvis du finner forfattersiden, se etter det i verklisten.
 2. Hvis det ikke ser ut som om Wikikilden har verket, skriv tittelen i søkeboksen til venstre, klikk «Gå» og klikk «Rediger»-lenken. (Husk å se Stilmanualen for navngivnings- og formateringsregler.)
 3. Legg til {{topp}}-malen på toppen av siden (se Malens diskusjonsside for retningslinjer om bruken). Fyll inn all informasjon du kan, og la de ukjente eller unyttige feltene være blanke. Ikke fjern noen av linjene. Legg til {{ny tekst}} under malen, med mindre du er sikker på at du kan følge de avanserte prosedyrene under.
 4. Legg til teksten under dette og formater den slik du ønsker. Dersom teksten er for lang til å synes i ett vindu, legg til malen {{bunn}} i bunnen av teksten. Klikk til slutt «lagre siden» for å lagre.

Avansert fremgangsmåte[rediger]

Vi forventer ikke at nye brukere skal følge denne prosedyren, ettersom den kan være litt komplisert. Hvis du følger den grunnleggende fremgangsmåten over, vil en mer erfaren bruker gjøre resten.

 1. Forsikre deg om at {{topp}}-malen er brukt på riktig måte. Med mindre forfatteren ikke skal ha en egen forfatterside, forsikre deg om at forfattersiden eksisterer. Hvis den ikke gjør det, finn ut om den eksisterer under et annet navn. Hvis du ikke finner noen eksisterende forfatterside, lag den ved hjelp av {{forfatter3}}-malen.
 2. Forsikre deg om at forfatteren er listet på Wikikilden:Forfattere, og sett ham eller henne opp på listen hvis ikke.
 3. Legg verket inn på riktig sted i indeksen.
 4. Legg verket inn i det du tror er riktig Kategori.
 5. Sett inn en tekstinformasjonsmal på dokumentets diskusjonsside og fyll ut detaljene.
 6. Hvis siden er veldig lang, del innholdet inn i seksjoner, slik som kapitler, akter osv. (se Wikikildens Stilmanual).
 7. Rediger teksten slik at den kommer i best mulig overensstemmelse med originalen, og tilføy wikikode for kursiv og fet tekst. Bruk redigeringslinjen nederst på redigeringssiden for å legge til spesielle symboler, dersom det er nødvendig.
 8. Oppdater detaljene på diskusjonssiden etterhvert som arbeidet går fremover.
 9. Når du er tilfreds med teksten og mener at den er fullt gjennomarbeidet, be en administrator om å beskytte teksten.

Lag en ny side[rediger]