Hopp til innhold

Hjelp:Redigering

Fra Wikikilden

Den mest grunnleggende wikifunksjonen er rediger-knappen. Du kan redigere de fleste sidene på Wikikilden. Sandkassen er en side som er opprettet utelukkende for at man skal prøve seg frem, så du er velkommen til å bruke de til å eksperimentere og prøvde de forskjellige redigeringsfunksjonene. Da ideen med Wikikilden er at den skal være en troverdig samling av kildetekster, bør kildetekstene ikke redigeres, med unntak for retting av feil og eventuell formatering. Du er imidlertid velkommen til å legge inn nye kildetekster eller hjelpe til med å fullstendiggjøre uferdige tekster.

Grunnleggende redigering

[rediger]

Når du klikker på «rediger» øverst på en side, kommer du til redigeringsskjermen. Boksen inneholder sidens tekst og kode, og du kan nå redigere denne for å forbedre siden. Under redigeringsboksen finner du en innsettingsboks. Klikk på et symbol inne i denne boksen, og symbolet vil automatisk plasseres der du sist satte pekeren.

Når du er ferdig, skriv gjerne et sammendrag av endringene du har gjort i forklaringsboksen. Denne forklaringen kan være utdypende eller knapt, alt etter hva du føler for. For eksempel vil andre brukere forstå at redigeringsforklaringen «typo» betyr at du har rettet en mindre stavings- eller tegnsettingsfeil. Nøyaktige redigeringsforklaringer regnes som god etikette, og å la den stå tom vil invitere andre brukere til å undersøke dine redigeringer nærmere.

Hvis det kun er tale om en mindre endring, kan du merke den som mindre ved å klikke på den riktige boksen under redigeringsforklaringen. Denne funksjonen er bare tilgjengelig for innloggede brukere. Det er mulig å skjule mindre endringer i Siste endringer-listen. Legg merke til at det å merke en større endring som «mindre» er ansett som dårlig oppførsel. Hvis du skulle komme til å markere en større redigering som «mindre», gjør en triviell endring på siden (som å tilføye et mellomrom på et likegyldig sted) og skriv «den forrige endringen var ikke en mindre endring» i redigeringsforklaringen.

Forhåndsvisning er et praktisk redskap før man lagrer endringene. Denne knappen gir deg en visning av siden slik den vil se ut etter at du lagrer, så det er en god måte å forsikre seg om at alt er som det skal. Vis endringer vil vise deg forskjellen mellom den eksisterende og den redigerte versjonen side om side, men markering av forskjellene.

Wikiformatering (Wiki markup)

[rediger]

Wikikilden bruker en spesiell syntaks, som kalles Wikitext eller Wiki markup, til å lage nesten alle slags formateringer i tekstene. Wikiformatering er utviklet spesielt for at det skal være enkelt å bruke.

Grunnleggende formatering

[rediger]

Tekst kan fremheves ved å omkranse den med apostrofer.

 • ''kursivert tekst'' (dobbelte apostrofer).
 • '''fet tekst''' (tredobbelte apostrofer).
 • '''''kursivert og fet tekst''''' (femdobbelte apostrofer).

Overskrifter

[rediger]

Overskrifter (slik som "Overskrifter" ovenfor) brukes til å oppdele en side i avsnitt.

 • = Stor overskrift = (brukes stort sett aldri; tilsvarer sidetitlen øverst på siden).
 • == Overskrift 1 == (det mest brukte overskriftsnivået; tilsvarer «Wikiformatering (Wiki markup)» ovenfor).
 • === Overskrift 2 === (et underavsnitt; tilsvarer «Overskrifter» ovenfor).
 • ==== Overskrift 3 ==== (et under-underavsnitt; bør ikke brukes hvis det kan unngås).
 • ===== Overskrift 4 ===== (bør stort sett aldri brukes).

Avsnitt

[rediger]

Et avsnitt kan lages ved å hoppe over en linje. Et innrykk på neste linje kan lages ved å skrive koden   der innrykket skal være.

Dikt

[rediger]

Den enkleste måten å formatere dikt og vers er ved å sette inn koden <poem> umiddelbart før den første strofen og koden </poem> umiddelbart etter den siste (poem (engelsk) = dikt).

Kode     vises som
<poem>
Da klokka klang, så fort vi sprang,
og ingen stod igjen og hang,
men glad og lett
og rank og rett
vi var på plass med ett.

Vi sto som perler på en snor 
og ingen av oss sa et ord, 
og ingen lo,
men stille sto
vi sammen, to og to.
</poem>

Da klokka klang, så fort vi sprang,
og ingen stod igjen og hang,
men glad og lett
og rank og rett
vi var på plass med ett.

Vi sto som perler på en snor
og ingen av oss sa et ord,
og ingen lo,
men stille sto
vi sammen, to og to.

Punktlister

[rediger]

Lister, som for eksempel over en forfatters verker, kan lages med punkter; bare skriv en asterisk:

 • * Objekt 1
 • * Objekt 2
 • * Objekt 3

Lenker

[rediger]

Du kan lett lenke til andre sider på Wikikilden, en annen wiki, eller på internett.

 • [[wikilink]] (Lenk til en side på Wikikilden ved å omgi siden med dobbelte hakeparenteser. Du kan også lage en lenke til en annen side med tekst i stedet for sidens navn: [[wikilink|klikk her]].)
 • [http://example.org] (Lenk til en side på internett ved å omgi URL-adressen med enkle hakeparenteser. Dette vil lage et nummer som dette [1]. Du kan lenke med tekst ved å legge til et mellomrom etter URL-adressen, fulgt av teksten: [http://example.org klikk her]).
 • For avansert hjelp om interwiki-lenker, se Wikipedia:Interwikilenker.

Kategorier

[rediger]
 • [[Kategori:Kategorinavn]] (Tilføyer en side til en kategori.)
 • For ytterligere hjelp til bruk av kategorier, se Hjelp:Kategorier på Wikipedia.

Annet

[rediger]

En tankestrek ( – ) lages ved å skrive koden &ndash;. En lengere tankestrek ( — ) får man ved &mdash;. Spesialsymboler finnes også nederst på redigeringssiden.

Se også

[rediger]