Siste innlegg: for 5 måneder siden4 kommentarer2 personer deltar i diskusjonen
I gjendiktningen av Odysseen av Homer fra 1922 er strekket med vers som er med på hver side oppgitt sammen med pagineringen. Jeg har villet få med dette i versjonen jeg holder på med her, siden det er informasjon som mange trenger for å sammenligne med originalteksten/andre oversettelser eller for å sitere på en presis måte.
Eneste problem er at headeren i hver av de 24 sangene blir litt klønete. I stedet for det vanlige, enkle sidestrekket vises dette: Gyldendal, 1922 (s. side1,v1–29-side12,v413–444). Er det eventuelt en måte å hindre at dette vises i headeren? Øystein Tvede (diskusjon) 9. jan. 2025 kl. 20:01 (CET)Svar
Siste innlegg: for 3 måneder siden4 kommentarer2 personer deltar i diskusjonen
Hei. Skjønner ikke hvorfor innholdet i denne ikke kommer med når jeg genererer epub eller pdf. Skulle tro det hadde med stukturen med underkapitlene å gjøre, men fjernet disse midlertidig fra innholdsmenyen uten at det hjalp. Kan noen ta en titt? Øystein Tvede (diskusjon) 17. feb. 2025 kl. 23:20 (CET)Svar
Siste innlegg: for 3 måneder siden6 kommentarer2 personer deltar i diskusjonen
Hei,
Kunne man gjort noen grep for å friske opp Wikikildens forside? Jeg tror ikke den er helt optimal hverken for å presentere lesestoffet eller for å rekruttere nye bidragsytere slik den er nå. Når man klikker på listene over verk og forfattere føler man fort at man kommer til en tørr elv.
Når det gjelder det første kunne man kanskje ha med "Sjanger" under "Utvalg fra biblioteket", slik at lesere får et klarere overblikk over hva som er tilgjengelig av romaner, noveller, dikt og andre kategorier. Samt fjerne sjangertilhørigheten fra prosjekter som aldri ble noe av. Ser også gjerne at man tar med f.eks. Homer og Anatole France under "Oversatte forfattere".
Når det gjelder "Bidra!" er det vel ganske åpenbart at de fleste som vil bidra ikke er i nærheten av å knekke koden for å komme i gang her. Det sitter nok også langt inne for de fleste å legge igjen en beskjed på Kontoret. Finnes det virkelig ikke en eneste engelskspråklig instruksjonsvideo som kjapt viser gangen fra Commons-opplasting via indeksering til tekstredigering? Øystein Tvede (diskusjon) 13. mar. 2025 kl. 13:16 (CET)Svar
Hei, jeg kan hjelpe deg med å endre forsiden hvis du har forslag til alternativ tekst. Har prøvd å legge til forfatterne og sjangerne du foreslår og fjernet litt av det gamle.
Hvis du synes forsiden på noen av de andre språkenes Wikisource-prosjekter (f.eks. engelsk) fungerer bedre, kan vi eventuelt forsøke å kopiere deres format.
Når det gjelder introduksjonsvideo fant jeg et par eksempler her:
Import books from Internet Archive to Wikisource (den første delen viser hvordan man importerer djvu-filer fra Internet Archive til Commons i stedet for å laste dem opp selv, men deretter burde prosessen være den samme)
Flott med oppdateringene som er gjort! Hva med å ha med noen bilder? Helst ikke Ibsen, siden han dukker opp på alt som har med norsk litteratur å gjøre. Ellers er det selvfølgelig vanskelig å by på en standardoppskrift, siden det er flere måter å gå frem på. Vi nordmenn er jo ekstremt priviligerte siden vi har nettarkivet til nb.no, mens det for andre er mer naturlig å legge seg tett opp til archive.org. Hva med å redigere en side som beskriver de viktigste punktene og fremheve en lenke til den på forsiden? Øystein Tvede (diskusjon) 15. mar. 2025 kl. 15:34 (CET)Svar
Siste innlegg: for 2 måneder siden4 kommentarer3 personer deltar i diskusjonen
Hei, vi trenger regler og retningslinjer for PDF fordig at eg ser at @Øystein Tvede: opplaster pdf isteden for djvu så eg trur vi trenger å ha ein diskusjon om dette emne. Å kanskje lage en best practices.
Så dersom du brukar firefox så kan du kopiere nedlastingslenkja til nasjonalbiblioteket. Eg har mange spørsmål rundt dette å hvordan man skal gjøre det på ein best mulig måte altså å bruke minst mulig lagringsplass til best kvalitet (eller trenger VI kvalitet) slikt at vi kan ha mest mulig bøker (eller trenger vi det?).
Kva er den rette kvaliteten? Eg ser at blant annet @V85: har opplastet lav kvalitetsfiler som også er djvu. Eller hvordan skal reglene være? Eller normer i det minste. Altså eg tenkjer det bør være slike regler, retningslinjer og kanskje normer på dette området. Når eg tenkjer på slike kvalitetsfiler/lavkvalitetsfiler så meinar eg at datakomprimering. Altså eg tenkjer at høg datakomprimering er positivt fordig med den teknologien så brukar vi som sammfund mindre lagringsplass.
Eg tenkjer også at det mulig å lage webapper for å opplaste filer slikt at filen blir perfekt liksom. Men det er langt fram i fremtiden. Det er vel berre 3 brukare som er aktive på denne wikien så eg trur ikkje det vil bli eit problem akkurat nå men eg tenkjer lengre fram i tid.
Også andre ting som plagger meg er at eg ikkje kan redigere MediaWiki:<side navn>. Er det mulig å søke om slike rettigheter. Fordig eg trur at eg kan fikse den feilen med PDF genereringsverktøyet eg og kanskje også.
Andre ting som plagger meg akkurat nu er at det ikkje ekeister ein side med dei beste bøkene som er transkribert men spesilt formatering. Formatering plagger meg sinsykt mye eg prøver å finne dei rette verktøyene. Men eg klarer ikkje å få det liksom til å se svært bra ut. Det er derfor eg har stoppet og prøve å fine det ute. Men eg klarer ikkje det. Så eg ynskjer ein side som ser ut som Wikipedia:Anbefalte artikler. Altså for å lære av andre som har laget ein bra bok på måte. Fordig eg veit ikkje kva dei beste eller gode malen er og skal brukes til. Eg forstå at det eksistere dokumentasjon. Men for hermetegn "NYE" brukare som meg sjølv. Som berre ønsker å starte med arbeide. ja, det er svært plagsomt å ikkje klare det. Så derfor spør eg om hjelp fra brukare som har meir kunstlapp.
Eg ser nu at kanskje det eg har skrevet ser ut som, at eg er svært sint. Men eg er ikkje det. Takk
Hei. Som du er inne på, er det knapt noen som har orket å sette seg tilstrekkelig inn i prinsippene her til å redigere ferdig en bok. Å skulle sette retningslinjer for PDF-filer av moderat størrelse virker som en oppskrift for å forsette å holde folk borte. Øystein Tvede (diskusjon) 25. mar. 2025 kl. 16:44 (CET)Svar
Min kritikk av wikisource er slikt.
1. Lav Kvalitet betyr mindre brukere som betyr mindre aktivitet på wikien.
2. Vi(noe eg har også gjort heheh) bør ikkje opplaste søpel. Altså minst mulig lagringsplass er ein gode for samfundet (altså forbrukeren altså dei som leser stoffet). Når du har ein fil som er lavkvalitet så får du bedre hastighet på bilde. Ullempen er at det blir svært dårlig oppløsning. Kva er best?
3. Eg meinar at dersom ting er dårlig kvalitet som blant annet 90% av alle indeks sidene så vil folk tenke som eit kollketivt at VI(wikisoruce) er eit dårlig produkt eller kanskje bedre sakt eit mislyket prosjekt. Eller noe slikt. At folk slutter eller velger bort wikisource er eit resultat av dette. Ikkje tenk feil nå selvfølgelig har vi mange bidragsyter. Eller har vi det? Vi er ein bidragsyter basicly sant? Å det er Bruker:Kåre-Olav.
Ikkje hør meg feil eg meiner ikkje at kåre gjøre ein dårlig jobb iseg selv, men sansynligvis som eit resultat av noe annet, eller som eit resulat av samfundet KANSKJE? Fordi vi har ingen regler. Hvorfor har vi ingen regler? Fordi at det er bare kåre som bidrar til denne wikien. Noe som eg tenkjer er trist. Eg meinar sjølvsakt ikkje at kåre gjøre ein dårlig jobb. Men heller at vi har ein svært dårlig policy på dette området. Hvordan skal man få fleire brukare til å engasjere seg når det er berre ein person som bidrar til wikien altså? Eg ønsker eigenlig berre å slette veldig mye av innholdet her på denne wikien. Å det er fordi at mange av indeks-sidene er svært dårlig å vil ikkje bli bedre fordig at ein tidligare brukar med navnet v85 lagde SINSYKT mange indeks sider. Med varierende KVALITET. Noe som gjør at kvaliteten på wikien blir dårlig. Dette er eit resultat av at vi har tillatt at det er dårlig. Fordig eg trur at det er berre eg som har giddet å kommentere på dette området desvere. Hvordan skal man få folk til å engasjere seg å fikse feil når det er ingen som har sakt at det er galt? Fordi at vi har tillatt det basicly? Det er den teorien eg har "laget". Men ønsker gjerne mer kommentarer her på kontoret og konstruktiv kritikk.
Eg har lært gansk mye i den måneden om dette temate Spesielt Mediawiki: taggen. Eg ønsker eigenlig å bli admin på denne wikien fordig eg hater at ting er slikt. Er det slikt at dette er noe man kan søke om? Ja kanskje eller???. Eg veit ikkje. Fordi at eg har bidrat med svært mange gode redigeringar på andre wikiar som norsk bokmål men generelt sett wikidata. Så tenker eg at eg er bortskjemt til å få ein slikt admin stilling. Eller korleis funkar dette.
Eg trur ordet eg leitar etter er kultur. Denne wikien har ein ukultur fordi at man ikkje får fleire brukarar til å engasjere seg fordig at vi barre har ein admin. Og to aktive brukere. Dette er wikisource miljøet? Eller kontoret som folket kaller det. Eller whatever vi skal kale dette prosjektet.
Noe annet eg hatar er å formater synsykt stygge ting. Fordi eg hatar å formater ting. Hvorfor skal det være slikt at formatering skal være så sinsykt vanskelig eg ønsker eigenlig bedre dokumetansjon på dette. Fordi at eg mangler kunnskap. Eg er generlt set flink med teknologi som unix terminalen samt andre verktøy. Som blant annet er verktøy som her bruker til å lage slike djvuAR.
Tenk dersom man kan ha faktisk gode norske bøker her som Øysten har laget. Eg ønsker eigentlig å diskrimnere noe sinsykt mye her. Du kan på mange måter si at eg ønsker å fjerne bøker som eg ikkje likar. Men det blir feil. Men også rett. Fordi eg ønsker at når du trykker på tilfeldig side så får du ein ferdig indeks sånn 90% av tiden. Dette er fordi at du klarer ikkje å lage ein bok aleine fordi at folk trenger hjelp. Men ikkje i seg selv folk trenger hjelp til å validere bøker osv. Det blir derfor ein ukultur med slike formateringsproblemer for noen. Eg ønsker også å fjerne alle dise sinsykt dårlige malen som heile tiden plagger meg altså eg tenkjer på mediawiki:<side navn> og andre maler.
Også selve denne tanken om at ting er slikt derfor skal det være rett er noe som heiter sort vindusteorien.
Dette er berre mine personlige meining eller følelser. Disse følelsen tenkjer mest sansynlig 90% av andre potensiele brukare. Eg kan ikkje bevise at 90% meiner det sjølvsakt. Men dykk forstår vel?
4. Eg tenkjer at Øystein Tvede er eit perfekt eksempel også på ein bidragsyter dersom du tenkjer på at han har bidrat med ting folk ØNSKER altså gamle romaner og slikt. Han er også aktiv bruker. Det eg ikkje liker er at vi berre har 2 aktive bruker eg vil anta at vi hadde fleire i fortida? Eller korleis fungerar dette. Eg har lest noe i arkivet mest får å lære ting. Å finne informasjon om dette prosjektet og ser at det har liget dødt lenge. Det er ingen som bryr seg eigentlig berre kåre er ein aktiv bruker som er inaktiv i den forstand at han skriver ikkje kritikk til folk å ikkje at det er galt i seg sjølv men at det er pagsomt at vi mangler brukere. Eg likar ikkje at det tar sinsykt lang tid for å endre noe. Eg tanskribere noe svært mye men klarer ikkje det stop repeat, eg hater å skrive her. Hvorfor? Fordi eg er ikkje så flink til så skrive. Men også fordi at eg er litt lat.
5. Øystein Tvede har tidligare skrevet eit innleg om at han misliker hovedsiden. Dette er noe eg er enig med. Men eg har ikkje funnet tid til å endre på dette bilde eller eg har ikkje hat motivasjon til å gjøre det. Dette er noe eg har tenkjet på svært lenge. Og ja det er plaggsomt.
Hvordan få fleire folk til å bidra? Kva med å gjøre metadata meier tilgjenglig. Dette er noe eg prøver å gjøre med å lage wikidata items slikt at google forstår kva som er bra og dårlig. Det eg tenkjer på er at folk skal fine wikisource på google. Hvordan gjør man det ved å gjøre dem grønne kanskje? Eg trur google diskriminerer alt som ikkje er grønt eller som er validert. Det er noe som heiter Open Library å eg skal bidra der fram over med å gradvis skaffe den metadaten over der. Fordi Open Library er eit annet system slikt at brukere finer ut at vi eksisterer.
6. Fordelene med javascript er at du ikkje blir hacket. Og at djvuER bruker mindre lagringsplass kontra PDFar. Målet må være å bruke minst mulig lagringsplas.
7. Hva ønsker folket altså normies? Eg tenkjer på romaner og andre bøker som er på lister over beste bøker eller whatever som er bra på bokselskapet.no?
8. Kva er formålet her? Målet mit er nå få fleire brukare til å bli med. Hvordan gjør man det? Ved å fjerne ting som ingen absolutt ingen i framtiden vil transkribere fordi at det er mye arbeid. Eg inser at vi må samarbeid. Og kva må til. Når eg har set i gjennom ting finner eg ting som er halvt ferdig. og som bør bli bedre. Men målet må være kvalitetsløft. Kvalitetsløft er noe som vi trenger? Derfor ønsker eg basicly å bli admin. Å ja. Dersom Øystein Tvede ønsker å bli admin eller whaterver så tenkjer eg det er også lurt siden han har bidrat basicly ganske bra med ting. Dette er på måte eit berv om tanker som plagger meg. Fordi at vi trenger å fikse dette prosjektet. Altså at vi som samfund har høg kvalitet med folk som føler med på siste endringer noe som eg gjør for å få meir kunnskap. Altså det eg basicly sier er at vi trenger meir samhold og bascily kvalitetskjekk ting å hjelp ny folk bedre. påmåte. Altså eg likar dansk wikisource sine normer men ikkje rgler også. ja. Blant annet så har tysk wikisource ein slikt policy med streng diskriminering av djvu og pdfer. Altså dei verdseter kvalitet framfor kvantitet. Så kommer eg til pønget liksom KVA er den rette måten å formater ting på. Kva er best. Det er vel det største spørsmålet av selve dei 2 spørsmåla. Johshh (diskusjon) 26. mar. 2025 kl. 07:30 (CET)Svar
Hei, når det gjelder formatering har jeg akkurat skrevet en mer utførlig dokumentasjon av hvordan man formaterer tekster på Wikikilden, med henvisninger til eksempler. Se Hjelp:Formatering. Jeg vil tro at du kan finne løsninger til noen av vanskelighetene dine der. Kåre-Olav (diskusjon) 29. mar. 2025 kl. 16:41 (CET)Svar
Når ble norsk grunnlagt? Dette er kanskje eit idiotisk spørsmål, eg er ikkje sikker på hvor ein Indeksfil bør være på norsk eller dansk? Dersom du ser på boken av Hans Nielsen Hauge. Indeks:Betragtning over Verdens Daarlighed.djvu Så ser du at selve boken er skrevet på dansk? Eller er det norsk? Eg er ikkje 100 sikker liksom. Er det lurt å lage ein kategori for dansk-norsk danish norwegian book. Fordig eg antar at norsk har fleire språk kategorier. Eg gjør litt basic research å finner ut at Dano-Norwegian er ein grei. Er dette lurt lage ein kategori for eit slike språk.
Det føles feil å legge den på dansk wikisource fordi det er norsk person som skrev det å det og KANSKJE dei brukte norske ord? Det er iallefall norsk kultur historie. Så eg tenkjer det bør vøre på norsk wikisource? Eller?
Hei, det korte svaret er at man ikke bør flytte en Commons-fil med tilhørende indeksside med mindre det er helt nødvendig, f.eks. fordi navnet er misvisende. Se utførlig forklaring på engelsk Wikisource. Akkurat hva filen heter er i grunnen ikke så viktig, siden man kan angi detaljer om utgave o. l. på filens beskrivelsesside (og på indekssiden). Kåre-Olav (diskusjon) 29. mar. 2025 kl. 16:35 (CET)Svar
Siste innlegg: for 28 døgn siden2 kommentarer2 personer deltar i diskusjonen
Hej! Jeg har lige foreslået sletning af nogle filer fordi der også ligger en kopi på Commons. Jeg bemærkede at de lokale versioner ikke havde en licens. Alle filer bør have en licens. På Wikisource vil filer nok være Mal:PD-old fordi ophavsretten er udløbet. Det bedste vil være hvis der på alle sider også er informationer om hvem der har skabt værket, hvornår vedkommende døde. MGA73 (diskusjon) 19. mai 2025 kl. 19:22 (CEST)Svar