Hopp til innhold

Utviklingshemmede skal heller ikke diskrimineres/1

Fra Wikikilden

1. Større bevissthet på politisk, administrativt og faglig nivå, både sentralt og lokalt, om gjeldende politikk og relevant lovgivning for mennesker med utviklingshemming

Mennesker med utviklingshemming har rett til et selvstendig liv og til å være en del av samfunnet. Tilrettelegging for at mennesker med utviklingshemming skal kunne bruke denne rettigheten krever innsats både på politisk, administrativt og faglig nivå, både sentralt og lokalt. Aktørene på alle nivåer må derfor være seg bevisst hvilke retningslinjer og lovbestemmelser som gjelder.

BLD vil invitere til regelmessige møter mellom politisk ledelse, interesseorganisasjoner og sentrale fagorganisasjoner for å drøfte utviklingen på området.

Departementet tar sikte på å delta i en markering av 20-årsjubileet for ansvarsreformen våren 2011.

BLD vil i samarbeid med andre departementer invitere interesseorganisasjonene, ansattes organisasjoner og andre berørte organisasjoner til en serie med regionale møter med kommunene. Målet med disse møtene er å informere om politikken for mennesker med utviklingshemming og drøfte utformingen av den praktiske politikken og problemer som tjenestemottakerne og kommunene opplever.

BLD vil informere de fylkeskommunale og kommunale rådene for personer med nedsatt funksjonsevne om politikken på området og dermed legge grunnlag for større bevissthet om livssituasjonen og behovene til mennesker med utviklingshemming.

Det er det offentliges ansvar å sikre at den enkelte får sine rettigheter oppfylt. Politikken må preges av respekt for menneskerettighetene. Mennesker med utviklingshemming og deres pårørende og hjelpeverger kan også selv stille krav. Det er ikke alltid enkelt verken for mennesker med utviklingshemming eller deres pårørende å oppfatte hvilke rettigheter de har. God og tidlig informasjon om dette er derfor viktig. Helsedirektoratet har utgitt informasjonsheftet: «Barn og unge med nedsatt funksjonsevne – hvilke rettigheter har familien?»[1] og «Håndbok og helse- og sosialtjenesten i kommunene».[2]

Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemning (NAKU)[3] har en sentral rolle som kunnskapsformidler. Kompetansemiljøets hovedoppgave er å utvikle det faglige grunnlaget for å skape gode levekår for mennesker med utviklingshemming. Hovedmålgruppen for dette arbeidet er ansatte i kommunene og spesialisthelsetjenestene som yter tjenester til mennesker med utviklingshemning. Kompetansemiljøet skal bidra til at kommunalt ansatte kan dra nytte av erfaringer i andre kommuner, av faglig veiledning i nettverk og av tilgang på forskning og fagutvikling ved høgskoler og universitet.

Organisasjoner for og av personer med utviklingshemming er viktige aktører i den offentlige debatt. Dialog med departementene og statsstøtten bidrar til dette.

Stiftelsen SOR (Samordningsrådet for arbeid for mennesker med utviklingshemning)[4] får tilskudd fra staten til sitt arbeid med å stimulere til sosialpolitisk debatt om situasjonen til mennesker med utviklingshemming og til å arbeide med selvbestemmelse og holdningsarbeid. SOR driver også kunnskapsformidling gjennom kurs, konferanser, nettsider og tidsskrift.

Fylkesmannen skal arbeide for at Stortingets og regjeringens vedtak, mål og retningslinjer blir fulgt opp. På vegne av flere departementer utfører fylkesmannen en rekke forvaltningsoppgaver i forhold til kommuner og enkeltpersoner, og er klage- og tilsynsmyndighet. Fylkesmannen skal bl.a. arrangere kurs og konferanser og gi råd og veiledning til kommunene for å bedre rettssikkerheten for personer med psykisk utviklingshemming.

Fylkesmannen har for eksempel særlige oppgaver knyttet til Omsorgsplan 2015[5] for å møte særlige utfordringer i utviklingen av helse- og sosialtjenesten. Det er store utfordringer knyttet til at det blir stadig flere eldre, nye brukergrupper, knapphet på omsorgsytere, økende behov for medisinsk og tverrfaglig oppfølging, aktiv omsorg mv. Fylkesmennene har ansvar for å følge opp sosialtjenestelovens bestemmelser som regulerer bruk av tvang overfor mennesker med utviklingshemming.


  1. http://www.helsedirektoratet.no/publikasjoner/faktahefter/
  2. http://www.helsedirektoratet.no/publikasjoner/faktahefter/h_ndbok_om_helse__og_sosialtjenesten_i_kommunen__bokm_l__294734
  3. http://www.naku.no/
  4. http://www.samordningsradet.no/
  5. http://www.regjeringen.no/Upload/HOD/Vedlegg/Omsorgsplan_2015/sartrykk_omsorgsplan_2015.pdf