Skiptvet herred 1814–1914/9

Fra Wikikilden
Eck-Jansen & Nilsen (s. 32-33).
Husflid.

Husfliden har i fortiden indtat en meget fremtrædende plass i bøndernes og husmændenes husliv her i bygden. Ja, det kan vel sies, at den har git hele husstellet sin form.

Det var især den kvindelige husflid, som var den mest frem­trædende. Alt stof til seng- og gangklær blev tilvirket i hjem­mene av hjemmeavlede produkter, og det var heller ikke smaatterier som skulde tilvirkes. Tjenerne fik den gang en andel av sin løn i færdige klær, og naar husets øvrige familie skulde forsynes der­med fra top til taa, altsammen av hjemmevirkede saker, hadde kvinderne sin fulde hyre med at faa alt færdig i rette tid.

Tillike skulde der ogsaa oparbeides en beholdning, især av sengklær; for at den husmor, som ikke hadde nogen saadan, blev anset for at være mindre dygtig i sin huslige gjerning.

Det var om høst- og vinterkveldene, at spinding av uld, lin og stry foretoges, vævning derimot længere frem over vaaren, naar der blev længere og lysere dager.

Linavl dreves i den tid paa hver gaard, likesom der ogsaa holdtes et betydelig antal faar, for at tilveiebringe materialer til det ovenomhandlede virke.

Den mandlige husflid stod ikke saa høit som den kvindelige, vel som en følge av forholdene. Der dreves dengang et noksaa betydelig kornavlsbruk, og hele avlingen blev træsket med „sliul“. Dette var et meget anstrængende arbeide, som optok mand­folkenes tid en større del av vinteren, og derfor var træskefolkene noksaa trætte, naar de om kvelden avsluttet sit arbeide, saa de av den grund hadde mindre lyst til at begynde med noget huslig arbeide.

Smie fandtes i den tid saaatsi paa hver gaard og kjone og­saa paa de fleste gaarde. Man beslog sine hester og reparerte sine redskaper selv, og naar et nyt redskap skulde anskaffes, som ikke gaardens folk kunde utføre, kom i regelen haandverkeren paa stedet og utførte arbeidet, saa nyanskaffelsen blev noksaa billig. Paa kjonen tørket man sit korn færdigt til malning samt malt og lin. Her blev ogsaa linet bearbeidet — braatet, skakt og hekler — færdigt til spinding.

Nu er imidlertid disse to slags huse næsten forsvundne, ja for kjonens vedkommende kan vel sies aldeles. Hestenes beslag og reparationen av redskaper blir nu i regelen utført av haand­verkeren.

Linavlen er nu ganske ophørt, likesom ogsaa saueholdet paa det nærmeste kan sies at være „en saga blot“. Tøi og færdig­sydde klær kjøpes nu hos kjøpmanden, likesom størstedelen av det skotøi som nu slites er fra fabrikkerne.

Av sengklær tilvirkes vel endnu en del i hjemmene, men i regelen ikke av hjemmeavlede men av indkjøpte materialer.