Hopp til innhold

Skiptvet herred 1814–1914/11

Fra Wikikilden
Eck-Jansen & Nilsen (s. 37-40).
Fløtningsvæsen.
Nes lense.
Av direktør Blakstad.

Fra det forholdsvis ubetydelige kvantum av 42 700 tylvter i 1850 er kvantumet i 1912 forøket til 586 400 tylvter (i 1910 endog 742 876 tylvter). Av dette kvantum blev til Fredrikstad i 1852 fremfløtet 19 000 tylvter, og i 1912 349 710 tylvter (i 1910 533 312 tylvter).

Det er selvindlysende, at en saadan enestaande forøkelse av det aarlige tømmerkvantum nødvendigvis har maattet medføre en tilsvarende ændring i saavel metoder som midler. Indtil 1850, da det fløtede tømmerkvantum kun dreiet sig om nogle og tyve tusen tylvter, var de indretninger, der da stod til raadighet, av meget primitiv art. I selve elven mellem Mørkfos og Vammafos var litet eller intet gjort. Ved Lindhoel var anbragt en samle­lense for tømmeret, men om nogen sorteringslense var der ikke tale. Enhver av trælasteierne hadde der sine egne folk, som gjennemsøkte beholdningen paa lensen og uttok, hvad der vedkom dem. Tømmeret lagdes i saakaldte flaker, og et visst antal saa­danne flaker blev ved mandskapshjælp nedfløtet til de priviligerte sagbruk ved Sarpfossen og ved Soli; kun en ubetydelighet blev fløtet gjennem Sarpfossen til Fredrikstad og dersteds forædlet til hollandske bjelker; det var jo først efter sagbruksprivilegiernes ophævelse i 1854 at sagbruk oprettedes ved Fredrikstadelven. En gjenganger fra denne tid er det, naar fløtningsfolkene i nedre Glommen den dag idag benævner trælast til brukene ved Sarp­Fossen med sagtømmer og last til brukene ved Fredrikstad med bjelker — et ganske typisk eksempel paa konservatisme.

Omkring 1850-tallet begyndte det aarlige tømmerkvantum at stige, og de gamle metoder og hjælpemidler viste sig allerede snart utilstrækkelige for det voksende tømmerkvantum. Fra denne tid skriver sig en vaaknende forstaaelse av nødvendigheten av at utbedre elven mellem Mørkfos og Vammafos, og man ser derfor, at der fra nu av regelmæssig hvert aar anvendes større eller mindre beløp til bortryddelse av hindringer i elveleiet, opførelse av skjærme etc. for at bringe vasdraget i bedre fløtningsmæssig skik.

Den gamle lense ved Lindhoel viste sig ogsaa utilstrækkelig baade paa grund av forøkelsen i tømmermængden og paa grund av forøkelsen av trælasthandlernes antal. Det besluttedes derfor at anlægge en beholdnings- og sorteringslense ved Nes og Buskilds­rud, beliggende ca. 4 km. længere nede i vasdraget. Den nye sorteringslense ved Nes og Buskildsrud blev tat i bruk i 1852 og bibeholdtes paa samme sted indtil 1895, da den blev flyttet til Furuholmen, ca. 12 km. længere nede i vasdraget.

Sorteringen av tømmeret saavel ved Nes som Furuholmen lense foregik saaledes, at alt tømmer, bestemt til brukene nedenfor Sarpfossen, flaatelagdes sams, mens tømmer til brukene ved Sarp­fossen sorteres hvert merke for sig.

Det til Fredrikstad bestemte tømmer blev, efterat være fløtet gjennem Sarpfossen, indsamlet i en beholdnings- og sorterings­lense ved Hvidsten nedenfor Sarpfossen; denne lense blev anlagt i begyndelsen av 50-aarene.

Efterhvert som der byggedes flere og flere sagbruk langs Fredrikstadelven, og tømmerkvantumet, der skulde fløtes gjennem Sarpfossen, økedes fra aar til aar, opstod tanken at undgaa Sarpfossen, hvor tømmeret særlig i ugunstige vandstande i be­tydelige mængder blev beskadiget. Efterat mange planer til om­gaaelse av Sarpfossen var utarbeidet og drøftet, besluttedes det i 1887, efter forslag av daværende fløtningsinspektør R. C. Furuholmen, at bygge en kortere tømmerrende forbi Sarpfossen. Denne rende blev færdigbygget, saaledes at den kunde tas i bruk vaaren 1888. Hermed var et betydelig skridt gjort til bedring av fløtnings­forholdene for det tømmer, der var bestemt til brukene nedenfor Sarpfossen.

Efterhvert som tømmermængderne økedes og skibstrafiken til Sannesund havn vokset i betydning, opstod der stadig sterkere og sterkere interessekonflikter mellem fløtningen og færdselen, og spørsmaalet om løsning av disse tvistigheter var i slutten av 90-aarene og begyndelsen av 1900 gjentagende gjenstand for under­søkelser og overveielser.

I 1905 blev der i ekstraordinær generalforsamling i Fredrik­stad tømmerdirektionen besluttet at forlægge hele fløtningen til Glommens vestre arm. I denne plan indgik at tilveiebringe en forbindelse mellem Isnesfjorden og Visterflo ved sprængning av en ca. 3 km. lang fløtningstunnel.

Sorteringslensen ved Furuholmen kunde efter den nye plan ikke længer bibeholdes, for det første fordi den laa nedenfor ind­løpet til Glommens vestre arm, dernæst var pladsen paa dette sted for snever til en saa stor sorteringslense, som maatte til, naar alt tømmer skulde sorteres efter merker.

Planen gik derfor ut paa at flytte lensen tilbake til Nes, hvor den som tidligere nævnt hadde sin plads fra 1852 til 1895.

Den nye sorteringslense ved Nes blev færdigbygget saaledes at den kunde tas i bruk fra vaaren 1909. Der blev i

1909 sortert 642 474412 tylvter
1910 sortert 742 876512 tylvter
1911 sortert 465 909912 tylvter
1912 sortert 586 399612 tylvter
1913 sortert– ca. 540 000012 tylvter

Det bemerkes, at fløtningen i 1913 endnu ikke er helt av­sluttet, og tømmerkvantumet derfor kun tilnærmelsesvis er angit.

Lensens bygning medførte en utgift av ialt kr. 224 497.08.

W. Blakstad.