Besiddelse af Godset, der saaledes, merkeligt nok, lige siden Alf Jarls Utlegd i 1287 maa have været bestyret som en særskilt Masse, i Liighed med Hr. Audun Hugleikssøns, vides ikke, men sikkert er det, at Fru Christine i 1400 pantsatte en heel Deel Gods i Hardanger, der muligens kan have hørt dertil[1]. En Søn af hende og Hr. Jon Erngislessøn var formodentlig Hr. Jønes Hjerne den yngre, hvilken vi.i det følgende oftere ville faa Anledning til at omtale mellem Aarene 1420 og 1440, og som ganske synes at have tilhørt Norge[2].
Der nævnes ved denne Tid flere anseede Mend af Navnet Michelstorp eller Michelsdorf, en Ætt, hvis Oprindelse efter Navnet at dømme, maa have været tydsk[3], men som henimod Enden af det 14de Aarhundrede havde erhvervet Besiddelser og Anseelse baade i Sverige og Norge. En Henrik Michelstorp deeltog som Medlem af det norske Rigsraad i Forhandlingerne med Hansestæderne 1369 og 1370,i og i 1371 nævnes den samme Henrik Michelstorp blandt de svenske og norske Mend, som stode i Spidsen for Opstanden mod Kong Albrecht og sluttede Stilstanden i Eedsviken den 15de April med dennes Tilhængere, blandt hvilke ligeledes en Christopher Michelstorp ved denne Lejliglighed nævnes[4]. Uagtet de saaledes stode fjendtligt over for hinanden, kan der dog neppe være nogen Tvivl om, at de vare Brødre[5]. Desforuden var der endnu en tredie Broder, ved Navn Otte, der ligeledes havde nedsat sig i Norge og synes at have staaet i Kongernes Tjeneste. Christopher var gift med Mæreta, en Datter af den svenske Herre Bo Boessøn, og døde allerede før 1381, hvorefter hun egtede Algøt Magnussøn (Sture), som vi i det følgende oftere ville faa Anledning til at omtale; ved denne Lejlighed opgjorde Otte Michelstorp den 30te August 1381 i Kalmar et Arvefordrag med Hr. Bo og Algøt Magnussøn[6]. Henrik Michelstorp nævnes ikke efter 1388[7], hvorfor han vel neppe
- ↑ Dipl. N. I. 870.
- ↑ Ogsaa Jønes Hjerne den yngre førte Baaden som Skjoldmerke, see N. Samll. III. 613.
- ↑ En gammel Slegt i Schlesien skal have hedet Michelsdorff, see N. Samll. III. S. 572.
- ↑ See foregaaende Bind, S. 819, 832.
- ↑ Dette vil fremgaa af hvad der strax nedenfor omhandles. Naar Christopher var en Broder af Otte, hvilket er vist, og Otte igjen Faderbroder til Hr. Christopher den yngre, der ikke kan have været Søn af nogen anden end Henrik, maa Christopher den eldre følgelig have været Henriks Broder.
- ↑ Brev i det svenske Rigsarchiv.
- ↑ Han nævnes blandt „Rigsens Raadgivere“ den 16de Febr. 1388, see Paludan-Müllers obss. critt. S. 105.
Beliggenheden af Fru Christinas Ejendomme bestyrke, at Nikolas’s Fader eller Moder har nedstammet fra Grev Jakob af Halland.