Hopp til innhold

Side:Det norske Folks Historie 2-2.djvu/226

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest
178
Olaf Haakonssøn.

en Deel af det rige Laxefiske i Hovlands-Iden, der før havde ligget til Brynlaa, i Paals eller rettere hans Stifssøn Nikolas’s Eje, men Nikolas Galle beholdt Brynlaa og meget andet Gods, formodentlig endog det meste af hvad hun efterlod sig[1]. Nikolas nævnes som Medlem af Raadet i Aarene 1388 og 1389, var Sysselmand i Robygdelaget omkring 1394[2], blev kort efter Ridder og døde 1398[3]. Han giftede sig anden Gang med en Ingebjørg (maaskee Erling Einarssøns Datter), og havde med hende Sønnen Erling, der lader til at være død før Faderen, samt Datteren Sigrid, der saaledes var Ene-Arving til det store Brynlaa-Gods. Hans Enke Fru Ingebjørg gav for hans Sjæl til Tuneims Kirke en Mark Bool i Lidvardsnes, og til Vaale Kirke paa Vestfold 2 Ør. Bool saavel for Nikolas’s som for Sønnen Erlings Sjæl[4]. De øvrige Medlemmer af Ætten Galle, der hyppigt forekomme i anden Halvdeel af det femtende Aarhundrede, kunne saaledes ikke være Ætlinger af Nikolas Galle, men de nedstammede maaskee fra en Haavard Galle, der synes at have været samtidig med Nikolas – maaskee hans Broder – og at have haft hjemme i Borgesyssel[5]. Der er Omstændigheder, som

  1. Dipl. N. I. 434. Her anføres egentlig kun hvad der kom paa Nikolas’s Part af det endnu uskiftede. Men desforuden have vist Jorunn og Paal Gyrdssøn faaet meget mere, og blandt det var vel de fire Mks. Bool i Heidreksholt (Heidsholt) i Hellen Sogn paa Grenland, som Paal overlod Lunde Kirke paa Grenland for 1 Mk. Bool i Hellesnes og 4 Laupers Land i Lund i Lundahered. Eysteins Register fol. 28. a. Thi Paal Gyrdssøns Fædrenegods laa neppe paa denne Kant.
  2. Dipl. N. III. 477. 484. IV. 636.
  3. At han før sin Død blev Ridder, sees deraf, at hans Hustru blev kaldet Fru „Ingebjørg“; altsaa oplevede han Ridder-Udnevnelsen 1397; men at han døde før 1399, sluttes af, at Fru Ingebjørgs Gave til Tuneims Kirke for hans Sjæl er indtegnet i Eysteins Register sidst i 1398 eller først i 1399.
  4. Eysteins Reg. fol. 48. b; indtegnet omkring 1405. Det tales imidlertid i samme Register fol. 42. b ogsaa om en „Gamal Galle“, gift med Hustru Ingebjørg, der skjenkede 2 Mk. Bool i Berg og 6 St. Bool i Hovland til Thjødlings Kirke; om dette er Nikolas Galle, der isaafald plejede at kaldes „gamle Galle“, og om Gaven saaledes er skeet, førend han blev Ridder, eller om det er en eldre Galle, og da sandsynligviis hans Fader, er uvist. Det første er dog det rimeligste. Naar man seer hen til, at Nikolas’s og Ingebjørgs Søn heed Erling, bliver det højst sandsynligt, at denne var opkaldt efter Ingebjørgs Fader, og at hun saaledes heed Fru Ingebjørg Erlingsdatter. Men da bliver det ogsaa rimeligt, at hun enten var den Datter af Erling Einarssøn i Hildegarden, der blev gift 1380 (see ovenfor S. 160, 161), eller at hun var en Syster af Hr. Gudbrand Erlingssøn og den samme, der siden (100O) optraadte paa Eker som hans Arving. . (Dipl. N. II. 562). Formodentlig er dem ogsaa den Fru Ingebjørg Erlingsdatter, der noget før 1413 havde Ombud for Gimsø Kloster i Nordland; Dipl. N. I. 639.
  5. I Eysteins Reg. fol. 204. a siges der, at der blev skjenket et Beger til Kolbergs Kirke i Odensø for Haavard Galles Sjæl.