Side:Det norske Folks Historie 2-2.djvu/121

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest
73
1376. Fredsslutning med Stæderne.

Handlemaade. Men paa den anden Side maa det indrømmes, at Norges Stilling i denne Tid var saadan, at det dog omsider senere eller tidligere maatte have givet efter, naar det ikke paany skulde see sig hjemsøgt af en farlig og ødeleggende Krig; og desuden ansaa vistnok, som vi allerede ovenfor have antydet, baade Kongen selv og de Fleste med ham det som en Fordeel for Norge, at blive saa nøje forbundne med Danmark, og derved at kunne vinde Overvegten over Sverige. At dette Forbund nu allerede ansaaes som etslags Union, sees bedst deraf, at Stæderne betragtede begge de nys sluttede Overeenskomster som en eneste Fællestractat. Da Lübecks Raad den 6te Septbr. udstedte sine Gjenbreve, baade til Norge og Danmark, sendte de Copier deraf ogsaa til de liflandske og estlandske Stæder, Riga, Dorpat, Reval og Pernau, med en Circulær-Anmodning til samme Stæders Raad, om at ogsaa disse, siden de forbundne Stæder nu.efter en Dagthingning i Danmark havde med Tilsidesettelse af alt forhenværende Uvenskab indgaaet en venskabelig og bestandig Fred med Kongerne Haakon i Norge og Olaf i Danmark, vilde snarest muligt indsende til Lübeck sine Gjenbreve efter medfølgende Copier, saafremt de ellers ønskede at være indsluttede i Freden, for at Lübecks Raad derpaa kunde sende dem til Kongerne, helst inden næste Michelsdag, men ogsaa inden et Aar derefter, „saaledes som det var dagthinget med Norges Konge“. Herved er altsaa ligefrem udtalt, at Kong Haakon førte Hovedunderhandlingen og afsluttede den endelige Overeenskomst baade paa Norges og Danmarks Vegne. Lignende Skrivelser sendtes formodentlig ogsaa til alle de øvrige Stæder, der ej havde haft Gesandter i Danmark. Stralsunds Gjenbrev udstedtes den 8de September; omtrent paa samme Tid blev vel disse fleste af Gjenbrevene udstedte, undtagen de estlandske, forsaavidt de overhoved bleve givne, da nemlig hiint Circulære fra Lübeck ikke sendtes fra Dorpat til Reval førend den 2lde October, og derfor neppe kan have circuleret rundt førend ved Aarets Udgang[1].

7. Krigen med Mecklenburgerne i Danmark og Norge.


Det var en ligesrem Følge af denne Oveereenskomst, at Hertug Albrecht af Mecklenburg, som imidlertid havde udrustet en megtig Hær og Flaade, strax gik i Søen for at angribe Danmark. Sandsynligviis

  1. Bunge l. c. Her meddeles som No. 1122 det dorpatske Raads Skrivelse til det revalske af 21de October, hvori dette igjen meddeler Lübecks Raads Circulære med de to Copier som Bilag. Circulæret er dateret 7de September. Lübecks Gjenbreve ere ifølge Suhm l. c. daterede den 6te og 7de Septbr., Stralsunds den 8de.