nævne flere af dem. I det føromtalte Brev fra Hr. Henrik Henrikssøn nævnes blandt saadanne Ombudsmænd en Hr. Olaf, der synes at have haft meget at sige, en Agmund Smuk Laurents Sunessøn, Abraham Andressøn, Algøt Gunnarssøn, Nikolas Peterssøn, Karl Gamalssøn. Af det Sølv (halvfemte lødige Mk.), som han lod mynte, og som han havde faaet i Smaastykker af Holte Gunnarssøn, fik Hr. Olaf Pengene til sat kjøbe Øl for til Dronningen, fremdeles 8 lødige Mark af noget andet Sølv, Helte havde sendt, nogle Guldsager, sendt af den føromtalte Agmund Mat, og en Deel Klæde til flere af de ovennævnte Mænd, ligeledes til at dække Laurents Bjørnssøns Gjeld. Denne Hr. Olaf synes saaledes at have været Hirdstjore i Oslo, men hans fedrene Navn anføres ikke, og derfor kan man ikke vide, hvo han egentlig var[1]. Flere af de nævnte Herrer vare svenske, som endog Navnene vise; Abraham Andressøn omtales desuden udtrykkeligt som en af Insurgenthærens Anførere ved Overeenskomsten i Eedsvik, og Laurents Bjørnssøn var Høvedsmanden paa Baagahuus, som nu var kommen til Axevall. Det er ej usandsynligt, at Nikolas Peterssøn var den forhenværende Sysselmand i Jemteland. Holte Gunnarssøn nævnes hyppigst og synes at have staaet i den nøjeste Forbindelse med Hr. Sigurd Hafthorssøn. I 1353 var han paa Fron i Gudbrandsdalen med at udstede Vidnesbyrd om Hr. Sigurd Hafthorssøns Erhvervelse af Hr. Sigurd Eldjarns Gods paa Raumarike; 1363 vidnede han paa Giske om et Gaardekjøb, Hr. Sigurd Hafthorssøn gjorde paa Søndmøre, i 1367 var han paa Bjarkø og kjøbte i Hr. Sigurds Navn en Part af Senjen, i 1370 den 14de Mai var han med endeel andre Hirdmænd i Bergen som Meddommer i en Arvesag, og i 1371 var han ved Botulfsmessetider paa Eidsivathinget med Hr. Sigurd og endeel andre Hirdmænd[2]. Sandsynligviis har han da paa den Tid, Brevene blev skrevne, været Hr. Sigurds Ombudsmand og Lensmand i Syslen paa Raumarike, saa meget mere som Sig-
- ↑ Det er formodentlig den Hr. Olaf, der gav i Mk. Bool i Syrestad i Bamle Sogn til Laurentskirken i Tunsberg. Biskop Eysteins Jordebog fol. 100.
- ↑ Dipl. N. I. 284. 379. 394. II. 409. 418. I 1362 var Holte i Oslo og udstedte der Vidnesbyrd om en Gave af Jordegods til Domkirken. Holte var gift med en Ronnog eller Rannveig, maaskee Bergthorsdatter af Familien Bolt og gav med hende 4½ Markebool i Løyken ved Skeidsmo Kirke til Michels Altar i Oslo Domkirke. Han ejede og en Part l Gaarden Skotlandsegg (nu Skolsegg) i samme Sogn, som han tilbyttede sig af Skeidsmo Kirke mod Løyken for at kunne bortgive dette til hiint Altar (Biskop Eysteins Jordebog fol. 135, 186). Den ovenfor nævnte Karl Gamalssøn hørte til de saakaldte Bulsunger i Elvesyssel, Sønner af Gamal Bulle, der havde Jordegods i Valle, Steenkirke og Langelands Sogne. (Biskop Eysteins Jordebog fol. 2. 152).