Side:Det norske Folks Historie 2-1.djvu/484

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest
466
Magnus Erikssøn.

Skriftefader med Ret til at absolvere dem fra alle deres Synder o. s. v.; s) at der maatte tilstaaes Eiliv Eilivssøn og Gyrid Erlingsdatter, der var beslegtede med hinanden i 4de Grad, den føromtalte Dispensation til at kunne indgaa Egteskab (see ovenfor S. 390); t) at der maatte tilstaaes de troende Christne, der besøgte Kongens Capell i Stockholm, visse Indulgenser. Paven indvilgede paa det nærmeste alle Andragender, idet han resolverede under 8de September[1]: a) at Indulgenserne for dem, der bivaanede Jomfru Marias Messer i Kongens Overvær, bestemtes til 40 Dage[2]; b) om Bekræftelsen paa Kjøbet af Skaane m. m. som ovenfor; c) at Privilegierne for Aas Kloster skulde bekræftes, naar det af Kongen angivne kunde lovligt constateres; d) at Kongen skulde kunne udnævne een Person ved hver Kathedralkirke til et Canonicat eller en Præbende, som han havde ansøgt, men at han til højere Verdigheder alene kunde udnævne een ved hver af sex Kathedralkirker, som han selv maatte bestemme; e) at Kongen og Dronningen kunde velge en saadan Skriftefader, som de havde søgt om[3]; f) at den Biskop, der predikede i Kongens Nærværelse, kunde give Indulgens paa eet Aar og 40 Dage, en ringere Geistlig paa 100 Dage[4]; g og h), at de nævnte Personer kunde erholde de attraaede Beneficier; i) at Afsendelser og Salget af Falke kunde skee i fem Aar, saaledes som ovenfor nævnt; k) at der kunde beskikkes tyve Notarier (altsaa dog ikke tredive, som Kongen havde søgt utro; l, m, n) at de ansøgte Tilladelser og Absolutioner bevilgedes[5]; o) at de Fattige i Stockholm uhindret skulde kunne begraves ved det Capell, som Kongen agtede at bygge paa Malmen, med Forbehold af vedkommende Sogneprests Ret[6]; p) at Kongen i sin Levetid kunde tage tyve saadanne Geistlige, som hans Ansøgning omtalte, i sin Tjeneste, og at disse kunde nyde Indtægterne af de Beneficier, de havde eller maatte erholde, uden at residere paa Stedet[7]; q) at Dispensation for

  1. Flere af de i Anledning af disse Resolutioner særskilt fra Curien udferdigede Breve findes indførte i Regesterne, som det nedenfor vil sees, alle daterede den 8de September.
  2. Den specielle Tilladelse findes i Regest. Clem. VI. commun. ann. VI. lib. 4. post. 2. fol. 132. ep. 161.
  3. Den særskilte Tilladelse hertil findes sammesteds fol. III. ep. 199, 202.
  4. Den særskilte Tilladelse sammesteds fol. 132. op. 163.
  5. Den særskilte Tilladelse til Messen før Dagens Anbrud, sammesteds fol. 318 ep. 6, til Pilegrimsferden, med samme Betingelse som til Falkeforsendelsen, sammesteds fol. III. ep. 201.
  6. Den særskilte Tilladelse sammesteds fol. 132. ep. 162.
  7. Den særskilte Tilladelse, med hosfølgende Conservatorier til Provsten l Linkøping, Decanus sammesteds, og Archidiaconus i Skara, sammesteds fol. 27 ep. 37.