Side:Det norske Folks Historie 1-4-1.djvu/301

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest
287
1250–51. Islandske Begivenheder. Mange isl. Høvdinger samtidigt i Norge.

overdrage deres Godord til ham – det var allerede Aftalen hjemmefra og Hensigten med deres Rejse – men efter at de havde opholdt sig hos ham paa det andet Aar, gav han dem Tilladelse til at drage hjem, og tilbagegav dem endog, som det heder, deres Herredømme, hvilket dog neppe er anderledes at forstaa, end at de nu modtoge det som Len af ham. Han lovede derhos, siges der, at forøge deres Hæder, hvilket vel skal betyde, at han vilde give dem større Forleninger: ogsaa dette viser, at de have gaaet Kongen til Haande, og fundet sig i at blive hans Lensmænd. Men den kongelige Naade kunde ingen Forandring gjøre i den Harme, de maatte føle over Thords Ferd imod dem. Gissur Thorvaldssøn har vel heller ikke undladt at benytte enhver Lejlighed, der gaves, til at virke i sine tegne Interesser og sværte Thord. Han havde Tid nok dertil, thi vel gjorde han med flere Venner strax efter Thords Afrejse i 1247 en Pilegrimsrejse til Rom og Lyon, hvor han fik fuldkommen Absolution af Pave Innocentius for alle sine Synder[1], men den øvrige Tid indtil 125ti tilbragte han udelukkende i Norge, og havde da som Sysselmand og Skutilsvein vistnok hyppig Anledning til at tale med Kongen og dem, der formaaede noget hos ham. Thord fandt saaledes ved sin Ankomst til Norge Kongen heel forudindtagen imod sig, og det baadede ikke hans Sag, at Biskop Sigvard samtidigt havde indskibet sig paa Sønderlandet og rejst over, thi ogsaa han maatte regnes blandt hans Modstanderes Tal.

32. Kong Haakon sender Gissur, Thorgils Skarde og Finnbjørn Helgessøn til Island som Befalingsmænd. Thord Kakale holdes tilbage i Norge. Uroligheder paa Island. Ormssønnernes Drab.


Thord Kakale og Biskop Sigvard ankom til Norge om Hoften, efterat allerede Kong Haakon havde begivet sig til Throndhjem for at berede sig til Vinterophold der, saaledes som det tidligere er fortalt. De begav sig strax derhen, og forefandt hos ham en heel Samling af anseede islandske Høvdinger, navnlig Biskop Henrik, Gissur Thorvaldssøn, Sæmundssønnerne, den unge Thorgils Skarde, Jon Sturlassøn, og Finnbjørn Helgessøn, en Broder af den ovenfor omtalte Agmund Helgessøn i Kirkebø[2]. Af disse var det kun Thorgils Skarde og Jon

  1. Sturlunga Saga, VII. 61. Der staar, at Gissur „gik syd til Rom“ og var hos Paven; da denne paa den Tid boede i Lyon, maa Gissur have været paa begge Steder, hvilket og i sig selv er heel rimeligt, især da han, som det i det følgende vil sees, lader til at have skaffet sig Giftermaals-Tilladelse. Blandt hans Følge var ogsaa den ved Snorres Drab virksomme Arne Beisk.
  2. Haakon Haakonssøns Saga Cap. 270, jvfr. Sturlunga Saga VII. 61, VIII. S. Naar Jon Sturlassøn var kommen til Norge, siges ej; han omtales i 1247 som opholdende sig paa Island.