Side:Det norske Folks Historie 1-3.djvu/1042

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest
1024
Haakon Haakonssøn.

Routen til Montecassino og Brindisi (Brandeis), ved hvilken Lejlighed ogsaa andre merkelige Punkter nævnes, som Salerno (Salerniborg) hvor de bedste Læger findes, Sipontum (Sepont) under Michialsfjeld (Gargano), med Michelhulen; fra Rom til Capua, siges der, rejser man „Trajansbroen“, der i det hele er 3 Ugers Rejse lang, det herligste Mandsverk, anlagt over Myre og Skove[1]. Om Sicilien siges der, at her findes „Jordild og kogende Kilder som paa Island.“ Fra Brindisi forfølges Vejen til Palæstina, først til Durazzo (Duraksborg), i hvis Nærhed Mariahavn og Visgardshavn ligge; fra Durazzo rejser man til St. Martinsborg i Bulgarernes Land (det maa være et Steds ved Saloniki-Bugten), hvorfra man sejler til Øen Kos (Ku) hvor Vejene fra Apulien og fra Myklegaard støde sammen. Fra Kos føres Vejen til Søs forbi Lilleasiens Kyst til Cypern (Kipr), indenfor hvilken den Bugt gaar ind, som Nordmændene kalde Atalsbotn, Grækerne Gulfus Sataliæ. I Kipr er Borgen Bessa (læs Beffa, Paphos) hvor der er Væringssæde, og hvor Kong Erik af Danmark døde[2]. Fra Kipr er to Dages Sejlads til Akrsborg i Jorsaleland. Nu følger en temmelig vidløftig Beskrivelse over Palæstina og især Jerusalem samt de tilgrændsende Lande. Om Jaffa heder det at den christnedes af Kong Baldvin og Kong Sigurd Magnussøn af Norge (Jaffa er her urigtigt nævnt i Stedet for Sidon). Polhøjden af det Sted, hvor Christus døbtes i Jordanen, og hvor Pilegrimene derfor stedse have plejet at stige ned i Floden, angives saaledes: „naar en Mand ligger udstrakt paa den slette Mark, og sætter sit Knæ op, og Næven der ovenpaa, samt rejser Tommelfingeren i Vejret, da er Nordstjernen (leiðarstjarna) netop at see derover, men ikke højere. Det hele Itinerarium slutter med en. Angivelse af de forskjellige Romers Tidslængde[3].

  1. Nemlig Via Appia, den appiske Brolægning. I Haandskriftet staar „Flaiansbru“, hvilket, som Werlauff har paaviist, maa være Skrivfejl for Traiansbrú. Trajan reparerede og forlængede den oprindelige Vej.
  2. Se ovenf. II. S. 564.
  3. Dagene angives saaledes: fra Jordan er der fem Dages stive Rejse til Acre, og derfra 14 halve Døgns Sejlads til Apulen (Pul), hvilket er 1800 Mile. Fra Bari (i Apulien) er 14 Dage at gaa til Rom. En liden sex Dages Rejse er der søndenfra (Rom?) til Mundia (Alperne) og tre Dages Rejse til Hedeby. Iliansvejen derimod er 9 Ugers Rejse. Fra Hedeby til Viborg 7 Dages Rejse; midt imellem dem er Skodborgaa. Fra Viborg er 2 Dages Rejse til Aalborg. – Flere af disse Angivelser ere aabenbart fejlagtige, saaledes f. Ex. at der skulde være 14 Dagsrejser fra Bari til Rom, naar der fra Rom til Alperne kun er sex. Heller ikke stemmer det med det foregaaende, at der fra Alperne til Hedeby kun skulde være 3 Dagsrejser. Man maa antage at et x (10) paa eet Sted er urigtigt bortfaldet, paa et andet