Side:Brandt - Forelæsninger over den norske Retshistorie 2.djvu/160

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest

enten at føre Nogen eller selv at føres som Vidne. Ved det Bergenske Forlig af 1 Aug. 1273 og Overenskomsten til Tunsberg 9 Aug. 1277 erkjendte imidlertid Kongen Mened som henhørende under den kirkelige Jurisdiktion, hvoraf fulgte, at Regelen i Jons Kristenret skulde blive den gjældende. Men man synes ikke at have agtet herpaa; Rb. 18 Febr. 1348 henviser fremdeles til Lovbogens Regel og tilføjer, at Menederen skal brændemærkes paa Panden, hvilket er gjentaget i Chr. IV. L. VIII. 17. – Misbrug af Eden i ulovlige Øjemed belægges i F. L. II. 46 og J. K. R. 52 med Kirkebod. Ifølge F. L. IX. 10 skulde den, som paastod, at en Anden var hans Frigivne, naar denne med Jærnbyrd eller vidner beviste sig at være aarbaren Mand, foruden fuld Ret til Modparten „bøde eiða-sekt til Biskoppen“. Noget Tilsvarende hertil findes intet andetsteds.

Aager, der ligeledes i det Bergenske Forlig og Overenskomsten til Tunsberg henlægges under Kirkens Jurisdiktion, var allerede tidligere forbudt ved en Retterbod af Magnus Lagabøter (gl. L. II. S. 485) jfr. Rb. 1280 Art. 26, under Straf af Kapitalens Forlis til Deling mellem Kongen og Biskoppen. J. K. R. 55 foreskriver derhos en Bod af 5 Ører, halft til Kongen og halft til Biskoppen.

Forsømmelse af at gaa til Alters og Skrifte belægges i F. L. II. 40 med 3 Marks og i J. K. R. 63 med 12 Ørers Bod. Gjentagen modvillig Afholdelse fra Sakramentet i over 3 Aar medførte útlegð (Landflygtighed).

Forsømmelighed med at lade sit Barn døbe inden den befalede Tid, til de 4 aarlige Stevner: Paaske, St. Hansdag, Mikkelsdag og Jul, skulde efter G. L. 21 bødes med 3 Ører efter første Stevne og 3 Mark efter andet Stevne, og efter B. K. R. 4 med 3 Mark for hvert Stevne. Modvillig Forsømmelse af Barnedaaben i over et Aar medførte útlegð (Landflygtighed) for begge Forældre. E. K. R. 8, der indeholder noget afvigende Forskrifter herom, anser Forsømmelse af den befalede Termin med en Bod af 6 Ører og, hvis Daaben derefter ikke finder Sted inden fem Dage, med 3 Mark. Ogsaa F. L. II. 5 har for Forsømmelse af Barnedaaben i de rette Terminer 6 Ørers Bod for den, i hvis Hus