Jutulbroen i Spirillen

Fra Wikikilden
Hopp til navigering Hopp til søk
Guldberg & Dzwonkowskis Forlag (s. 15-16).
Jutulbroen i Spirillen.

I Spirillen ved Elsrudlandet sees, naar Vandet er lavt, et Slags Steenbro, der er ½ Fjerding lang. Den er bygget af en Jutul, der boede paa Elsrudvollen. Han friede nemlig til en Huldra paa Engerkollen, som ligger paa den anden Side af Vandet. For nu at kunne besøge hende uden at blive vaad, thi dette kunde hans Hjertenskjere ei lide, vilde han bygge en Bro; men – sprak, da Solen imidlertid var oprunden, og han kom til at see mod den.

Anm. Topographisk Journal 30, 178. Ved Gaarden Øvre-Blakkestad i Frolands Sogn seer man ved lavt Vande endnu en Mængde store Stene, som en Jutul der boede paa den venstre Side af Frolandselven, skal have lastet derhen for af dem at danne en Bro over til en Jomfru, der boede i den Haug, som endnu kaldes Jomfruhaugen. Hanegal og Morgenrøden skal have hindret ham fra at fuldføre Broen.

[Meddeelt.]

Sagn om Jutulbroer findes paa mange Steder. Gjellebøl fortæller saaledes i Finlands Beskrivelse Pag. 8, at i 16

Indsøen Birkelaugen findes en meget lang Steenbro, der tilskrives to Jutuler, som byggede den for mageligere at kunne besøge hinanden. I Pommern tilskriver man Djevle slige Broer, men bliver han ikke færdig inden Hanen galer, gaaer han Glip af sin Løn. Die Volkssagen von Pommern und Rügen von Temme 276.