Wikikilden:Kontoret/Arkiv/2009

Fra Wikikilden

Dette er et arkiv. Vennligst ikke foreta endringer her. Aktive diskusjoner foregår på Wikikilden:Kontoret

Ukens forfatter og Ukens artikkel[rediger]

Nå har jeg opprettet Ukens forfatter og Ukens artikkel, med forfatter og artikkel for neste uke 8det begynner i morgen altså). Er dette en god ide? Jeg syns (selvfølgelig) det, men er det noen synspunkter? Det er det samme oppleget som Ukens artikkel på Wikipedia. Mvh. Marius2 21. sep 2008 kl. 19:59 (CEST)

Navnerom ProofreadPage[rediger]

ProofreadPage-ekstensjonen muliggjør side ved side-visning av tekst og faksimilebilde for enklere korrekturlesing. For å få statistikk på plass er det nødvendig å opprette egne navnerom for Side:- og Indeks:-sider. Les mer om hvordan dette fungerer på Hjelp:Korrekturlesing.

Skal vi opprette navnerom Side: og Indeks: for det som på engelsk kalles Page: og Index:?

English: Create namespaces Side: and Indeks: for ProofreadPage? (Støttes: support).

Støttes Kåre-Olav 3. nov 2008 kl. 18:56 (CET)
Støttes --Kjetil r 3. nov 2008 kl. 19:25 (CET)
For For Mvh. Marius2 3. nov 2008 kl. 19:55 (CET)
Støttes --Finn Rindahl 3. nov 2008 kl. 22:30 (CET)
Støttes Jon Harald Søby 3. nov 2008 kl. 22:50 (CET)
Støttes. --EIRIK\diskusjon 3. des 2008 kl. 19:01 (CET)

Jeg har lagt ut en bug om dette, men ting tar tid. Kåre-Olav 7. nov 2008 kl. 14:37 (CET)

Lagmannsrettens dom mot Quisling[rediger]

Jeg ønsker å legge ut Eidsivating lagmannsrett sin domavsigelse mot Vidkun Quisling (altså ikke høyesterettsdommen som allerede ligger ute), men jeg trenger noen kommentarer og avklaringer rundt dette.

  • For det første er den ganske så lang: 78 KB sier advarselen over forhåndsvisningen. Det er strengt tatt ingenting som kan fjernes fra hvis man vil bevare orginalteksten i sin helhet (og det er vel også poenget).
  • For det andre så er det noen smådetaljer jeg ikke har fått på plass fordi jeg ikke kjenner til dem; dette gjelder data om saksnummer og publiseringsdato.
    • Ang pub.dato så er lagmannsrettens dom ihvertfall publisert som en del av/et vedlegg til høyesterettsdommen mot Quisling, altså i Norsk Ret(t?)stidende 1945 (s.117-42). Det er det eneste jeg har å gå etter, jeg vet ikke om den ble publisert seperat før rettssaken i Høyesterett.
    • Ang saksnummer så er "L.nr. 26/2 h/1945" påført høyesterettsdommen som en del av saksgangen. Er dette saksnummeret til lagmannsretten eller er det en mer intern referanse innen Høyesterett?

--158.36.227.25 7. nov 2008 kl. 14:11 (CET)

Når det gjelder lengden, kan du dele teksten i to eller flere deler ved hjelp av undersider. Se hvordan dette er gjort på for eksempel Om Myrdyrkning. Når det gjelder detaljene du anfører, kan jeg dessverre ikke hjelpe deg, men du kan kanskje spørre en av Jus-wikipedianerne. Se ellers hjelpesidene. Kåre-Olav 7. nov 2008 kl. 14:36 (CET)

ProofreadPage[rediger]

Jeg vil gjerne gjøre alle Wikikilden-brukere oppmerksomme på at vi nå kan ta i bruk ProofreadPage-ekstensjonen, som gjør det mulig å vise tekst og faksimile. Alle oppfordres til å sette seg inn i hvordan dette fungerer, på Hjelp:Korrekturlesing og andre hjelpesider. For å se hvordan det fungerer i bruk, anbefales et besøk på de:, en: og fr:, hvor man ved å gå til en:Category:Index og tilsvarende side på andre språk vil finne mange eksempler på hvordan ekstensjonen fungerer i praksis. Kort sagt går det hele ut på at faksimilebilder av teksten lastes opp på Commons, helst i DjVu-format. Deretter opprettes en indeks-side på Wikikilden som svarer til filen på Commons. For hvert faksimilebilde i DjVu-filen lages det så en egen side på Wikikilden, hvor teksten kan sammenlignes med bildet. Til slutt transkluderes teksten over til en vanlig Wikikilden-tekst.

På denne måten kan hvem som helst være med og korrekturlese, og alle kan forsikre seg om at teksten virkelig stemmer med originalen. Kåre-Olav 13. nov 2008 kl. 15:00 (CET)

Det ser då ikkje ut til at dette er klart endå? --EIRIK\diskusjon 3. des 2008 kl. 19:08 (CET)
Det skal fungere. Riktignok har vi ikke fått på plass Side:- og Indeks:-navnerommene ennå (se over), men dette skal ikke ha noe å si for funksjonaliteten. Se på J. S. Welhaven liv og skrifter for å se hvordan det fungerer i praksis. Indekssiden ligger på Indeks:Johan Sebastian Welhaven liv og skrifter.djvu. Kåre-Olav 3. des 2008 kl. 23:13 (CET)


The requested namespaces have been created.
The no.ws site has been added to the stats, see oldwikisource:Wikisource:ProofreadPage Statistics
ThomasV 19. mar 2009 kl. 16:39 (CET)

Er det mulig å endre personlige preferanser, slik at sidene istedenfor for å vises ved siden av hverandre, vises over/under hverandre. Det er allerede mulig å velge å ha det slik, men det er litt kjedelig å måtte trykke på knappen for hver side jeg korrekturleser. Dette usignerte innlegget ble skrevet av V85 (diskusjon · bidrag)

Et problem med Mal:Side: Der et avsnitt begynner øverst på en side, tolkes det ikke som et nytt avsnitt, men som fortsettelsen av det siste avsnittet på forrige side. Er det noen måte å løse dette på? V85 1. jun 2009 kl. 00:10 (CEST)

Hvorfor blir ikke Spesial:Ønskede sider oppdatert? Mvh. Marius2 28. nov 2008 kl. 13:41 (CET)

Det virker som om funksjonen er slått av, her som på andre WikiMedia-prosjekter (se. f.eks. en:Special:WantedPages). Kåre-Olav 28. nov 2008 kl. 17:43 (CET)
Hm, hvorfor det? Men på engelsk er lenkene der det finnes sider gjort blå og streket over allikevel, men ikke her. Hvorfor? Mvh. Marius2 29. nov 2008 kl. 14:46 (CET)

Logo?[rediger]

Wikikilde

Siden jeg har slått meg litt på å lage Wiki-logoer i det siste har jeg laget et forslag til Wikikilde-logo. Den ligger som svg på Commons. Teksten er Tahoma, fordi ingen av de andre logoene hadde font-informasjon, og jeg orket ikke å gjette hvilken font det var. Skal vi forsøke å få denne som logo? V85 21. apr 2009 kl. 12:22 (CEST)

Ser fin ut, den. MVH 3s 21. apr 2009 kl. 20:28 (CEST)
Det eneste poenget å nevne er at mens „Wikikilden“ kun er bokmål, er „Wikikjelda“ (dvs. „kjelde“) korrekt oversettelse av „source“ på både bokmål og nynorsk. V85 30. jun 2009 kl. 00:34 (CEST)

Hvorfor blir det ikke som jeg vil? Jeg har transkludert innholdsfortegnelsen fra fire sider, og det blir nesten bra, bortsett fra at etiketten [side] vises kun én gang for tre sider, og under den ligger det noe koding, som ikke ser så fint ut. V85 19. mai 2009 kl. 22:33 (CEST)[svar]

Hver side må ha sin egen tabell. Kåre-Olav 1. jun 2009 kl. 15:39 (CEST)
Men det gir en ujevn høyremarg! Ved å sette alle inn i én tabell, så ser det langt penere ut: Alle sidetallene befinner seg da på en rett linje; nå er det den lengste kapitteltittelen på den enkelte siden som avgjør hvor sidetallene står. V85 1. jun 2009 kl. 18:35 (CEST)
Jeg har nå lagt inn tvunget kolonnebredde i tabellene, og dette har gitt gode resultater. V85 23. jun 2009 kl. 14:46 (CEST)

ProofreadPage oppdatert[rediger]

ProofreadPage-ekstensjonen er blitt oppdatert. Det er blant annet innført et nytt nivå, «tom side» (for blanke sider). Se oldwikisource:Wikisource:ProofreadPage for detaljer. Ellers har jeg lagt inn en ocr-gadget, som man kan slå på i «mine innstillinger». Denne tilleggsfunksjonen legger til en egen «OCR»-knapp i redigeringsvindet i Side:-navnerommet. Dessverre fungerer OCR-funksjonen (foreløpig?) bare for tysk og engelsk tekst (mao. gir tilleggsfunksjonen som regel elendige resultater her på Wikikilden). Kåre-Olav 15. jun 2009 kl. 23:03 (CEST)

Den ser ut til å mangle noe funksjonalitet: Den siden i Haugtussa du markerte som «tom», kommer opp på indekssiden som rød, dvs. «ikke korrekturlest», så det må kanskje gjøres noe med fargekodingen? V85 17. jun 2009 kl. 14:14 (CEST)
Mal:PageQuality måtte oppdateres. Kåre-Olav 17. jun 2009 kl. 21:33 (CEST)
Er det mulig å splitte Kategori:Indekssider, slik at en kategori viser tekster som enda ikke er ferdige, mens den andre viser tekster som er helt ferdige, dvs 100% proofread? V85 20. jun 2009 kl. 13:33 (CEST)

Flere franske løsninger: Hva med å adoptere også fr:s design på Indeks: sidene? Fordelen her er: man kan lett få lagt inn en innholdsliste, noe som med dagens oppsett tar unødvendig stor plass. Sidene flyttes til under bildet, og dette gjør at man bruker mer av plassen som faktisk er tilgjengelig på Indeks:siden. Sammenlign den langt bedre disposisjonen til fr:Livre:Jaurès - Action socialiste I.djvu med den rotete Indeks:Kielland - Samlede Værker 2.djvu. Feltet «Tome» er for å lage lenker til andre «bind» av samme verk, der et verk går over flere bind, se f.eks. fr:Livre:Proust_-_À_la_recherche_du_temps_perdu_édition_1919_tome_4.djvu. De to bindene av Kiellands samlede Værker ville her lenket til hverandre. V85 11. okt 2009 kl. 19:27 (CEST)

DokPro[rediger]

Det står hos DokPro at man kan be om å få tekstene i SGML, er det noe vi kan gjøre? Jeg har kopiert inn og wikifisert Syk kjærlihed, og lagt inn hver side som en enkelt side, som gjør at vi kan få et mer skikkelig utseende, med sidetall som reflekterer den opprinnelige, og, antar jeg, hvordan oppsettet ville blitt dersom vi fikk disse som SGML. For noen av disse tekstene har vi også djvu-filer, så der kan disse samkjøres. V85 2. jul 2009 kl. 00:23 (CEST)

Tekstbredde[rediger]

Jeg synes tekstene blir vanskelige å lese når vi bruker hele sidebredden (se for eksempel Vestlandsreise). Derfor har jeg eksperimentert med den franske løsningen, hvor de bruker en bredde som får teksten til å ligne en vanlig bokside. Dette gjøres ved å sette teksten mellom <div class="text"> og </div>. Test prosa: Den hvide races selvmord. Test poesi: P. A. Munch. Noen synspunkter? Kåre-Olav 4. sep 2009 kl. 16:02 (CEST)

Jeg er enig med deg i dette at hele vindusbredden kan bli litt for bredt. For poesi er dette imidlertid ikke noe problem, ettersom linjene allerede er nokså korte. Når det gjelder den franske løsningen, som er implementert på Den hvide race... så synes jeg den ser god ut, men jeg synes ikke at tekstblokken bør være sentrert, ettersom man scroller lengre ned på siden så ser det rart ut, fordi teksten kommer et stykke til høyre for midten av skjermen (ettersom vi til venstre har meny-kolonnen). Kunne man ikke bare fortsatt å bruke {{Topp}}? eventuelt redigert den, slik at innholdet blir slik vi vil ha det? V85 5. sep 2009 kl. 12:40 (CEST)
Jeg har nå lagt inn <div class="topp"> i {{topp2}}. Hvis du redigerer Spesial:Mypage/monobook.css, kan du eksperimentere med utseendet. Hvis du for eksempel skriver
.topp {
  width: 33em;
  text-align: left;
  margin-left: 3em
 }
får du venstrestilt tekst med en bredde av 3em, med samme offset fra venstre kant som class="indented-page" (husk å tømme mellomlageret). Personlig synes jeg det er penere å ha teksten på midten. Kåre-Olav 6. sep 2009 kl. 18:57 (CEST)

Rettelser[rediger]

En del bøker har en (noen sogar flere), sider med rettelser, dvs. trykkfeil man er blitt klar over etter at boken er gått i trykken, se f.eks. Side:Columbus og Amerikas opdagelse.djvu/8. Hvordan skal man forholde seg til disse? Jeg foreslår at vi oppretter en Mal:Rettelse som fungerer omtrent som Mal:Bindestrek2: Parameter 1 er teksten slik den vises på siden (dvs. trykkfeilen), mens parameter 2 er teksten som er gjengitt på siden med rettelser. V85 12. sep 2009 kl. 14:36 (CEST)

Problemer i transklusjon[rediger]

Jesus Messias/VIII er det to sider som transkluderes feil: Dette manifesterer seg ved at to avsnitt ikke vises skikkelig. Istedenfor å bli en del av teksten

skrives de med skrivemaskinskrift inne i en strekramme. 

Hva er det som er galt? V85 1. okt 2009 kl. 11:39 (CEST)

Det er visst et problem som oppsto da de oppdaterte ProofreadPage-ekstensjonen. Les denne diskusjonen for detaljer. Kåre-Olav 1. okt 2009 kl. 15:38 (CEST)
ThomasV har rettet feilen, men avsnittene blir ikke riktige før de aktuelle sidene får en «null-edit» (en lagring uten endringer). Les mer her. Forresten er det i forbindelse med oppdateringen kommet en ny side, Spesial:IndexPages. Kan noen tenke seg lure steder å sette inn lenker til denne nyttige siden? Kåre-Olav 9. okt 2009 kl. 11:44 (CEST)

transklusjon[rediger]

I forbindelse med oppdatering av ProofreadPage-ekstensjonen er det kommet en ny funksjon for transklusjon av sider. Ved å skrive

<pages index="foo.djvu" from=100 to=200 />

transkluderer man alle sidene i Indeks:foo.djvu fra side 100 til side 200. Når man har seksjoner, kan man skrive

<pages index="foo.djvu" from=100 to=200 fromsection=section2 tosection=section1 />

Resultatet blir som på Det nittende aarhundredes kulturkamp i Norge/V. Jeg synes denne designen passer fint med den smale tekstvisningen. Kåre-Olav 24. okt 2009 kl. 14:57 (CEST)

Proofread blå[rediger]

«Det oppsto et problem når denne siden skulle korrekturleses»; her skulle det vel egentlig stått «da siden skulle korrekturleses», ettersom problemet ikke oppstod under hver korrekturlesing, men en enkelt gang, noe som førte til et ønske om diskusjon om innholdet. Slik denne muligheten brukes, så burde teksten egentlig være: «Denne siden er ikke ferdig transkribert enda». V85 29. nov 2009 kl. 11:44 (CET)

✓ endret når til da Kåre-Olav 30. nov 2009 kl. 15:24 (CET)