Hopp til innhold

Side:Norske Kongesagaer Nationaludgave vol 1 2nd ed.djvu/56

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest

stadig at faa hjælp af det; hos ham havde de al sin trøst. Han fór ofte saa langt bort, at han var flere aar ad gangen paa færden.

3. Oden havde to brødre; den ene hed Ve, den anden Vilje. Disse brødre styrede riget, naar han var borte. Det hændte engang, da Oden var draget langt bort og havde været længe hjemmefra, at æserne troede, han ikke skulde komme hjem. Da tog hans brødre sig for at skifte arven efter ham, men hans kone Frigg tog de begge til hustru. Men lidt senere kom Oden hjem og tog da sin kone til sig.

4. Oden fór med hær imod vanerne, men de stod vel imod ham og vergede sit land; hver af dem seirede skiftevis, begge herjede de andres land og gjorde hverandre skade. Men da begge blev lei af det, satte de forligsstævne mellem sig, gjorde fred og gav hverandre gisler. Vanerne gav sine ypperste mænd, Njård den rige og hans søn Frøi, men æserne til gjengjæld den mand, som hed Høne, og som de kaldte vel skikket til høvding; han var en stor og en meget smuk mand. Med ham sendte æserne Mime, den viseste mand, men vanerne gav til gjengjæld den, som var visest i deres flok; han hed Kvase. Men da Høne kom til Vanehjem, blev han strax gjort til høvding; Mime gav ham alle raad. Men naar Høne var paa ting eller stævner, uden at Mime var tilstede, og det blev lagt vanskelige sager for ham, da svarede han altid det samme: «nu faar de andre raade», sagde han. Da fattede Vanerne mistanke om, at æserne havde sveget dem i mande-skiftet. Derfor tog de Mime og halshuggede ham, men hovedet sendte de til æserne. Oden tog hovedet, smurte det med saadanne urter, at det ikke kunde raadne, kvad galdrer derover og tryllede saa, at det talte med ham og sagde ham mange skjulte ting. Oden satte Njård og Frøi til hovgoder, og var de nu diar hos æserne. Njårds datter var Frøia; hun var blotgydje[1]; hun lærte først æserne seid, som var i brug hos vanerne. Medens Njård var hos vanerne, havde han ham sin søster til hustru (thi det var lov hos dem), deres børn var

  1. Blot-gydje betyder en gydje eller prestinde, som forestod ofringer (blot).
8