Side:Norske Bygdesagn.djvu/135

Fra Wikikilden
Denne siden er ikke korrekturlest


Skikken har ogsaa fundet Sted i Sverige, hvor man navnlig fra Smaaland har omtrent hundrede Aar gamle Meddelelser derom. Det var her brugeligt, at Fæstemøen før Brylluppet drog om idet Sogn, hvor hun var født og i de tilstødende Strøg af Nabosognene, ledsaget af en ældre Kone, der førte Ordet for hende, og paa denne Vandring indsamlede Hamp, Lin, Uld o. s. v. Fæstemanden reiste om før Jul for at samle Havre og kaldtes derfor ogsaa Havretigger, medens Bruden hed Tona-Tiggerske (af To ɔ: Hamp og Lin). De, som modtog denne Hjelp, ansaaes forpligtede til at give Andre igjen, men de, der ikke indlod sig paa disse Tiggerreiser kunde sige Nei til dem, der besøgte dem i sligt Ærinde. Ogsaa i Nerike reiste Fæstemøen om, ledsaget af en Kone af Slægten. Den der saakaldte Brudstugång afskaffedes undertiden ved formelige Sognebeslutninger, f. Ex. i Svennevads Sogn 1696.

Ogsaa i Dalarne omtales Skikken, og der tilføies tillige den interessante Oplysning, at mellem de Bønder, som boede paa den norske Grænse, var det Sædvane, at Brud og Brudgom vandrede til Norge for at bede om Uld, Traad o. s. v., og at norske Brudefolk til Gjengjeld besøgte de svenske Nabobygder i samme Ærinde.

Korte Underretninger over „Jedderens Provsti, sammenskrevne af afgangen Provst Johan Grøn Lund, efter hans Død ordnede ved Peder Ludvig Lund, Sognepræst til Valle i Sætersdal. (Manuskript i Christiansands Kathedralskoles Bibliothek). Herslebs „uforgribelige Tanker“, i Rigsarchivet. Beskrifning om Swensta Allmogens Sinnelag, Seder &c. Sthlm. 1774 4. S. 11–12; Hofberg Nerikes gamla Minnen, S. 198, samt Diss. Acad. de Dalekarlia Pars I, autore Zach. Holmio Ups. 1729 p. 134–135.