Side:Norsk Tidsskrift for Videnskab og Litteratur V.djvu/115

Fra Wikikilden
Denne siden er ikke korrekturlest

Landet saaledes blev deelt, som fast begrændsede Distrikter. Saadanne vare i det Hele ukjendte i ældre Tider. Enhver Embedsmand (Sysselmand, Lagmand o. s. v.) fik uden Tvivl ved sin Ansættelse et vist Distrikt anvist, og selv heri skede der vistnok af og til Forandringer. Jeg har imidlertid hidtil ikke truffet noget udtrykkeligt Vidnesbyrd om Forening af 2 Lagsogn, uden for saa vidt Bergens, Gulatingets og Kongsgaardens Lagstole, ligesom ogsaa Nidaros og Frostatingets undertiden sees at have været beklædte af en og samme Person. I 1446 sad Oslo Official og Simon Bjørnssøn, Væbner, efter Hr. Hartvig Krummedikes Ordre i Oslo Lagmands Sted.

Færøerne, Orknøerne, Hjaltland, Island og Grønland havde sine egne Lagting, men om Retternes Organisation der kan paa dette Sted ikke være Tale.

7. Om Tingenes Organisation i Kjøbstæderne mangler man for de ældste Tider saagodtsom enhver Underretning; da den ældre Bylov (Bjarkøretten) kun er os bevaret i Brudstykker. Naar man imidlertid tager i Betragtning, at det i alle Fald kun kan have været kort før Magnus Lagabøters Tid, at Byernes Retsvæsen i Modsætning til Landet kan „have antaget nogen synderlig Fasthed, saa er der neppe meget vovet ved at forudsætte, at de i denne Konges almindelige Bylov givne Bestemmelser udtale de Regler, som allerede tidligere gjaldt. Hvad man veed om Kjøbstadretterne før Magnus Lagabøters Tid, indskrænker sig til, at der til Herredstingene paa Landet svarede et Møde af alle huusfaste Mænd i Byen (bœarmót), der deels til bestemte deels til ubestemte Tider sammenkaldtes af Gjaldkeren (eller Byfogden) og holdtes under dennes Præsidium. Enhver som vilde have det sammenkaldt, havde at henvende sig til Gjaldkeren, der da havde strax at udsende Bysvenden (kallari), som ved at blæse i et Horn paa Gaderne kaldte Bymændene til Møde (df. Udtrykket at krefja horns). Bymødet stod formodentlig under de almindelige Lagting.

Efter Magnus Lagabøters nyere Bylov vedblev Bymødet som underordnet Domstol i Byerne. Det holdtes regelmæssig 3 Gange aarlig: 7 Dage efter Bylagtingets Slutning i Januar; (B. L. I–5) da skal Gjaldkeren og Sysselmanden lyse Alt hvad der blev forhandlet paa dette; det 2det Mandag efter