Side:Nansen-Eskimoliv.djvu/51

Fra Wikikilden
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne siden er godkjent
44
ESKIMOLIV.

men den er længere oventil, har ærmer og gaar med en hætte helt over hodet. Den snøres tæt til rundt ansigt og haandled, og med den paa kan kajakroeren gaa tvers igjennem braattene og kan kantre rundt og reise sig igjen uden at bli vaad og uden at der kommer en draabe vand ind i kajaken.

Helpels.

Det vil forstaas, at en farkost af kajakens form ikke er let at sidde i uden at kantre rundt, og at der trænges en del øvelse dertil. Jeg saa en ven af mig, som herhjemme skulde prøve min kajak, kantre rundt fire gange i løbet af to minuter; aldrig saasnart hadde vi reist ham op paa ret kjøl og sluppet ham, før han atter stod paa hodet med bunden iveiret.

Men har man først faat den fornødne øvelse, kan man til gjengjæld ved hjælp af den tobladede aare i al slags veir tvinge sig frem gjennem vandet med en forbausende hurtighed, og kajaken er uden sammenligning den ypperste enkeltmands farkost, som findes.

For at kunne bli en dygtig kajakroer, maa man helst begynde tidlig. De grønlandske gutter begynder ofte at forsøge sig i sin fars kajak ved 6 til 8 aars alder, og naar de er blit 10 til 12 aar gamle, gir den dygtige grønlandske fanger sine sønner egne kajaker. Saa var ialfald før i tiden regelen. Ja, Lars Dalager siger endog: