Side:Nansen,Fridtjof-Gjennom Sibir-1940.djvu/40

Fra Wikikilden
Denne siden er ikke korrekturlest

skatt til den russiske regjering. Etter det skulle en kunne sette hele folketallet på halvøya til omkring 1 000, med kvinner og barn. De tilhører den gren av Jurak-samojedene som kalles Karnen-samojeder (d. e. Ural-samojeder), som er noe blandet med Ostjak-samojeder. En del av dem holder til på Urals skråninger sønnenfor Jamals grenser; og de regnes også å kunne være så omkring et tusen.

Samojeder fra Arkhangelsk guvernement, vestenfor Ural, kommer stundom til Jamal; men ellers er omtrent alle samojedene der fra Obdorsk distrikt.

De foretar to store vandringer i løpet av året. Ut på høsten trekker de med reinene til skogtraktene henimot Nadim og Obdorsk, og holder om vinteren til i skogene der ved Objs nedre basseng.

På Obdorsk-markedet om vinteren selger de sitt pelsverk, hvalross-tenner, rein-skinn, rein-kjøtt, osv., og forsyner seg med den nødvendige proviant, krutt og bly og annet de trenger. Provianten er mest mel, hvitt brød, smør, te, tobakk, som mest tygges, bare enkelte snuser og røyker, – de rike av dem kjøper også sukker, og fint hvetemel, og alle kjøper de selvsagt vodka etter evne, for det liker de godt, og nyter gjerne til overmål når de bare slipper til. I nødsfall kjøper de også vodka av folk som har opplag inne på tundraen, og de kan da betale en rein (d. e. 10 rubel) for en tsjetvjert, d. e. et kvart-mål (3.1 liter).

I mars og april drar de tilbake til sine beiter på Jamal[1]. Til reisen fra Obdorsk til de midtre og nordre strøk på Jamal går det med omtrent to måneder, og det samme på veien tilbake om høsten. På den vis er samojeden med sitt telt fire måneder av året på vandring mot nord og tilbake mot sør. De øvrige åtte måneder er han forholdsvis rolig innenfor sitt område på Jamal-tundraen, eller i skogene ved Obj.

Fra november til mars er Jamal så omtrent tom for folk;

bare enkelte samojeder blir tilbake ved Malygin-stredet og

  1. Det er for at reinen ikke skal bli plaget for meget av mygg og bremser om sommeren, at de må trekke med den enten mot nord, hvor det er kaldere, eller opp i fjellene.