Side:Meddelelser fra det norske Rigsarchiv I (1870).djvu/22

Fra Wikikilden
Denne siden er ikke korrekturlest
18
I. Deichmans Optegnelser.

og efter de Tiders Maade tog et Glas mere end ordinaire, at Griffenfeld betroede ham vigtige Ting, som skulde været geheime[1], iblandt andet Kongens Testamente, som var oprettet, og hvorledes skulde forholdes med Formynderskabet efter Kongens Død, ifald det skede i Kronprindsens umyndige Aar, hvilke Documenter han tog til sig uafvidende af Griffenfeld, og [samme Aften rakte] til Kongen, dog førend han faldt. Relata refero. Gyldenløve var udelukket, men Hertugen af Pløen med Griffenfeld var ansat med Dronningen at føre Regjeringen. – – – Sal. Grams Censur over Griffenfelds Historie[2] er i visse Maader juste, men haard og streng. Griffenfeld blev ladet løs af sit lange Fængsel formedelst hans Stensmerter, at han desbedre kunde tilsees. Han blev modtaget af Generaltoldforvalter Treschow paa Toldboden, som tilspurgte ham, om han ikke havde Lyst til at gjøre en Tour om for at besee Byen, hvilket og skede. Men den daværende commanderende General, Generallieut. Vibe,[3] lod strax med haarde Ord Treschow betyde, at han strax havde at føre Griffenfeld til sit Hus, hvis han ikke tilligemed G. vilde indsættes paany, saa man skulde slutte, at han ikke kom paa fri Fod uden for saa vidt, at han i sin Sygdom bedre kunde tilsees, og saaledes inden visse Grændser udladt af sit Fængsel.

Kong Frederik V kom til Norge den .. Juni [1749] Dagen efter Pindsedagene med 3 Orlogsskibe og en Fregat. Grev Laurvig med sin Gemal og den ældste af de unge Grevers Gemal vare komne nogle Dage forud gjennem Sverige,

  1. Paa et andet Sted beretter D. denne Historie om Hertugen af Plöens Besög hos Griffenfeld med Tillæg, at det var Dagen för denne blev arresteret, samt at del af Hertugen fremlagte Document gav Anledning til Fængslingen.
  2. Her menes C. P. Rothes Griffenfelds Levnet, hvorom D. skriver et andet Sted: „Om det er Gram, som Roche mener, der soer paa sin jydske Sjæl, da har C. Ret. Han saa vel, at denne var ikke Mand til at skrive en saadan Mands vita. Det har Gram og rigtig, men haardelig, antegnet i sit Exemplar.“
  3. Johan Vibe var commanderende General Nordenfjelds indtil 1708, da han blev Vicestatholder i Norge, og derfor flyttede til Christiania, hvor han döde 20 Febr. 1710.