Side:Meddelelser fra det norske Rigsarchiv I (1870).djvu/17

Fra Wikikilden
Denne siden er ikke korrekturlest
13
I. Deichmans Optegnelser.


Jeg seer, at Geh. Rabe har communiceret det svenske Vidensk. Academi en Relation om det Jordskjælv, som skede 7 Februar 1745 i Christianssand; rettere talt lod det sig mærke langt hen i Agershus Stift paa adskillige Steder.[1] En lystig Historie tildrog sig ved samme Occasion. Biskop K[ærup] i Christiansand, som havde Mangel paa Hørelsen og Dagen tilforn havde efter Doctorens Ordination indtaget et Laxativ, blev af bemeldte Doctor, som nogen Tid efter Jordskjælvet kom til ham, tilspurgt, hvad Effect Medicamentet havde gjort, da han svarede: forfærdeligt! Hvorledes, sagde Doctoren. Bispen svarede: Det ganske Huus skjælvede. Doctoren faldt i Forundring og vilde fritte nærmere om dette. Da sagde Biskoppen: Jeg skal, sandt for Gud, relatere Hans Majestæt det. Da blev Doctoren bange og tillige forvirret; endelig mærkedes, at den ene spurgte om Laxativet, og den anden svarede om Jordskjælvet.

Kongen af Preussen [Frederik Vilhelm I.][2] – Med al denne Hengivenhed for Soldatervæsen vil men paastaae, at han dog manglede Courage. Til Bevis anføres om ham, at de han fandt sig ved Armeen i den første brabantske Krig i dette Seculo, han engang var nærværende hos Marlborough, da Prinds Vilhelm af Nassau-Friesland, som saa ulykkelig druknede 1711, kom ridende forbi, at Nogle sagde: Der kommer Prindsen af Oranien, at han da ubetænksom og paa ganske uret Tid og Sted udlod sig, hvor de kunde tilkomme at kalde ham ved dette Navn; thi her staar Prindsen af Oranien, slaaende paa

    menes Hav Börtings Fader Peter Börting, som i 1669 kjöbte Fossums Verk; thi Kay bliver for ung til at hans Hustru kunde været samtidig med K. Lykke, og han er vel snarere opkaldt efter denne Adelsmand. Det var i 1656, at Kay Lykke paa den angivne Maade sögte at overtale sin forrige Frille Sofie Abelsdstter til Utroskab mod sin Mand.

  1. Den fölgende Anecdot fortæller og D. paa et andet Sted med Tillæg, at Provst Spydberg indberettede Jordskjælvets Phænomener til det franske Videnskabs-Academi, „formodentlig til Mr. Reaumur, med hvilken han havde Correspondance.“
  2. En udförligere Dom om ham og hans Lyst til Soldater-Væsen forbigaaes her.