Side:Ludvig Daae - Throndhjems Stifts geistlige Historie fra Reformationen til 1814.djvu/78

Fra Wikikilden
Denne siden er ikke korrekturlest
64

i 1597 ved et kongeligt Reskript fastsat, at dette Gods alene skulde komme de residerende Kanniker tilgode, ligesom vi ogsaa erfare, at ved det nævnte Aar den forrige Skik, at Kannikerne residerede skifteviis, var bortfalden, saaledes at herefter ved residerende Kanniker forstaaes faste geistlige Funktionærer i Throndhjems By. Foruden disse ville vi nu og endnu over et halvt Aarhundrede ned i Tiden ogsaa finde adskillige baade Prester og andre i Besiddelse af Præbender, tilhørende Throndhjems Domkirke, men det er da at merke, at disse ikke længere havde Sæde og Skemme i Kapitlet og saaledes ikke ere at regne blandt de egentlige Kanniker[1].

Aaret efter det anførte Kristian den 4des Kongebrev finde vi, at de residerende Kanniker have, (saavidt vides for sidste Gang) fastsat almindelige Statuter om Kapitlets Forhold. Vi erfare af disse[2], at de syv residerende Kanniker skulde være: 1. Decanus (ɔ: efter Reformationen altid Superintendenten). 2. Archidiaconus[3]. 3. Cantor (fra denne Tid af altid tillige Lector theol.) 4. Praepositus (Sognepresten til Domkirken[4]. 5. Succentor. 6. Notarius & Bibliothecarius. 7. Choralus[5]. De fire førstnævnte Kanniker skulde som „Prælater“ besætte de tre øvrige Pladse. Forsaavidt nogen udenfor de syv ved disse Statuters Affattelsestid (1598) var i Besiddelse

  1. F. Ex. Sognepresten i Opdal, til hvis Embede det saakaldte Antonii Præbende allerede i det 16de Aarhundrede var henlagt, Sognepresten til Klæbo, de finmarkske Prester o. a., der ogsaa som Forbedring i sine Embedsindtægter havde Indkomster af Kapitelsgods.
  2. De findes i Afskrift blandt Schönings Saml., og et Uddrag af dem er trykt i S.s Beskr. af Throndhjems Domkirke, Pag. 290–91.
  3. Ved denne Tid den forhv. Rektor ved Byens Skole Peder Olssøn. Kongen tiltog sig senere at bortgive Archidiaconi Indtægter til uvedkommende Personer. Saaledes havde i 1613 Palle Rosenkrands og paa Biskop Arreboes Tid Adelsmanden Stalder Kaas Archidiakonatet.
  4. Skjønt „Praepositus“ i Kapitlet var han ei „Provst“ i Nutidens Forstand, thi lige til over Midten af det 17de Aarh. var Superintendenten tillige Provst i Throndhjems By.
  5. De tre sidste Kanonikater henlagdes senere (fra 1601) stadig til Domkirkens Kapellan samt Sognepresten og Kapellanen ved Frue Kirke.