Side:Ludvig Daae - Throndhjems Stifts geistlige Historie fra Reformationen til 1814.djvu/66

Fra Wikikilden
Denne siden er ikke korrekturlest
52

men holde sig tugtelig i Enlighed, til Gud ham et andet Stykke Brød beskjærer“[1].

5. Kong Frederik den anden døde som bekjendt den 4de April 1588 paa Antvorskov i Sjelland og hans Søn og Efterfølger Kristian den fjerde besteg Thronen, dog for det første som umyndig under Formynderregjering, som varede til 1596. I denne Mindreaarighedstid forefaldt hans Hylding som Norges Konge den 8de Juni 1591 i Oslo, hvor derfor de „norske Stænder“ fremmødte og blandt disse, som de fornemste af Geistlighedens Repræsentanter, ogsaa Norges fire Biskoper, M. Hans Mogenssøn fra Throndhjem, M. Andreas Foss fra Bergen, M. Jørgen Erikssøn fra Stavanger og M. Jens Nilssøn fra Oslo og Hamar. En samtidig Forfatter, Lektoren i Oslo M. Halvard Gunnarssøn, rimeligviis sin Tids lærdeste Nordmand, har i meget smukke og indholdsrige latinske Vers leveret en Skildring af Hyldingen[2], hvori han ogsaa kortelig omtaler de fire Biskopen Om Mag. Hans Mogenssøn heder det:

Mitis Joannes Magni, qui Nidrosiensis
Antistes, senio multisque laboribus haustus.

6. Af den ovenomtalte Formynderstyrelses Foretagender, er der et, som særlig vedrører den norske Kirkehistorie, nemlig Kongebrevet til Superintendenterne af 31te Juli 1593, som paabyder Afsættelse af alle Prester i Riget, som gjøre sig skyldige i Horeri, Drukkenskab og andre grove Laster[3]. Hvorvidt dette Kongebrev virkelig i nogen Landsdeel har draget Preste-Afsættelser i talrigt Mon efter sig, eller om den norske Geistlighed – procul a Jove procul a fulmine – har sluppet med Truselen, lader sig ikke nu afgjøre, ihvorvel det sidste vistnok er rimeligst. Men skjønt vi vide, at ogsaa andensteds[4] Kla-

  1. Disse Oplysninger ere hentede deels fra tvende Formularer til Kaldsbreve for Kapellaner i Norge (Kallske Manuskriptsamling paa det store kongl. Biblioth. i Kjøbenhavn No. 472 4to), deels fra Optegnelser fra Biskop Peder Hersleb (i danske Geheimearkiv).
  2. Acrostixis, de inauguratione Christiani Quarti etc. Rostochii 1596.
  3. Findes bl. A. i Kallske Manuskriptsamling No. 472, 4to.
  4. Saaledes f. Ex. i Bergens Stift. See Norske Saml. (8vo) 1. 539.