Side:Ludvig Daae - Throndhjems Stifts geistlige Historie fra Reformationen til 1814.djvu/64

Fra Wikikilden
Denne siden er ikke korrekturlest
50

de Kald, hvor stadig skulde være Kapellan) aldrig skulde for- rette samtidig i een Kirke, men hver i sin, og at de smaa overflødige „Ølkirker“ skulde nedrives Med Hensyn til Betleriet og Fattigvæsenet, hvorpaa de ogsaa havde faaet Befaling at henvende sin Opmærksomhed bestemtes „at hver Sogneprest med fire af de bedste og gudfrygtigste Dannemænd skulde have Register paa de Huusarme, som ere i deres Sogn, og at ingen skulde faa Almisse uden de, og naar de trængte, skulde Presten formaa Almuen af Prædikestolen, at de dennem hjelpe vilde“.

Disse Bestemmelser, som i lange Tider vedbleve at gjælde i Throndhjems Stift, er det, som man har kaldet den Throndhjemske Reformats af 1589. Den var ledsaget af en omstændelig Angivelse af Presternes omtrentlige Indkomster i hvert Kald, ligesom det i Reformatsen, til hvilken i Norges øvrige Stifter intet Sidestykke kjendes, for hvert Prestegjeld var fastsat, om der foruden Sognepresten skulde (stadig) være Kapellan; i enkelte store Kald skulde der endog være flere faste Kapellaner. Disse Kapellaner er det, som svare til Nutidens „residerende“ Kapellaner. Om de ved Reformatsens Affattelsestid fungerende Prester gives i denne ikke nogen Oplysning; kun roses Presten i Salten, den gamle Hr. Mogens Olssøn for „sin besynderlige Vellærdhed og Troskab“[1].

Her kunde forøvrigt være Stedet til at omhandle, hvad vi af andre gode Kilder vide om Kapellanerne og deres Stilling. Der gaves nemlig flere Arter Kapellaner. Først de residerende Kapellaner (Diaconi) til Domkirken og Frue Kirke i Throndhjem. Disse kaldtes paa samme Maade, som Sognepresterne, vare dem i de fleste Sager sideordnede og ligesom

  1. Denne Mand der som saa mangfoldige andre Prester fra denne Tid ikke forekommer hos Erlandsen, er vistnok den samme Magnus Olai Nidrosiensis, som i 1544 blev indskreven ved Wittenbergs Universitet. (Nye danske kirkeh. Saml. 1. 468). Han havde i 1572 en Kannikegaard i Throndhjem. – Det bemerkes, at den heromhandlede Reformats er trykt i Norske Vidensk. Selsk. Skrifter i det 19de Aarh. 1. 363–432.