Side:Ludvig Daae - Throndhjems Stifts geistlige Historie fra Reformationen til 1814.djvu/57

Fra Wikikilden
Denne siden er ikke korrekturlest
43

udenlands og studere[1]. Vi bemerke med det samme, at enkelte lignende Bevilgninger af længere Tjenestefrihed for Prester til Studiereiser ogsaa forekomme paa denne Tid; Hr. Nils er dog det eneste Exempel fra Throndhjems Stift. Men, som venteligt kunde være, han kom ei mere til Norge, thi 1576 finde vi ham som Sogneprest i Malmø. I Forfatterlexikonnet opregnes hans for de Dage talrige gudelige Skrifter, i hvis Fortaler flere værdifulde kulturhistoriske Notitser ere nedlagte.

Naar vi dernæst minde om, at Throndhjems Domkirke i 1578 blev bestemt til herefter at skulle tjene til Sognekirke, og (maaskee til Overflod) oplyse, at Sognepresten til Melhuus i 1577 fik en Kongetiende som Erstatning for det Tab, som Gjesters idelige Indryk i hans lige i Alfarveien liggende Prestegaard forvoldte, tro vi ovenfor at have samlet de vigtigste Oplysninger, som Tiden har levnet om Mag. Hans’s Tid i Throndhjem.

8. Han var nu sterkt tilaars. Ved sin Ansættelse maa han have været omkring de femti, altsaa nu henimod otti Aar. Der blev derfor nu efter hans egen Begjering[2] besluttet at give ham en Medhjelper, som efter hans Død skulde følge ham i Embedet. Kongen lod, som oftere ved lignende Befordringsspørgsmaal, Professorerne ved Kjøbenhavns Universitet bringe en Mand i Forslag til en saadan Suffragan-Post. I Konsistoriet faldt de fleste Stemmer paa en Mag. Hans Mogenssøn; forøvrigt var der ogsaa Tale om en Prest i Kjøbenhavn Olaus Theophili, „der havde et sterkere Maal, end Mag. Hans Mogenssøn,“ og om den senere Biskop i Bergen, M. Anders Foss, til hvis Fordeel det anførtes, at han var yngre og kraftigere, medens Mag. Hans Mogenssøn allerede var temmelig gammel, saa at man frygtede for, at hans Virksomhed oppe i Norge ei skulde blive af lang Varighed, og saaledes Embedet efter faa Aars Forløb atter blive ledigt[3]. Kongen udvalgte alligevel blandt de foreslaaede den oftnævnte Hans Mogenssøn, som ved den Tid synes at have været Professor, og maaskee tillige

  1. Registr. 2. 37.
  2. Sammesteds 2. 295.
  3. Professorernes Indstilling omtales i Danske Magasin 6. 334.