Side:Ludvig Daae - Throndhjems Stifts geistlige Historie fra Reformationen til 1814.djvu/40

Fra Wikikilden
Denne siden er ikke korrekturlest
26

Domkirken „Mester Thorbjørns Søn Olaf,“ rimeligviis har altsaa dette været Superintendentens Barn. Til Throndhjems Kapitelsbibliothek skjænkede han endeel Bøger, hvoriblandt Augustins Verker.

Andet Kapitel.
Throndhjems Stift i M. Hans Gaas’s Dage 1549–1578.

1. Da Mester Thorbjørns Død blev bekjendt i Danmark, sees Kristian den tredie samme Aar at have anmodet Kapitlet i Throndhjem om „at udvælge en lærd Mand, som kan tjene til Superintendent“[1]. Men i Stiftet fandtes der nu ingen, som værdig kunde overtage et saadant Embede; der maatte sendes en Mand fra Danmark, og nu begynder den lange Række af danskfødte Biskopper, som lige til 1732 – altsaa gjennem næsten 200 Aar – kun en eneste Gang afbrydes ved en Nordmand, og det endda en Nordmand af en dansk Slægt.

Den 26de Mai 1549 udstedtes Kaldsbrev for Mag. Hans Gaas som Throndhjems Superintendent. Kannikerne, som intet Valg vidste at gjøre, havde henvendt til Danmarks Kantsler – Johan Friis til Hesselager – med Bøn om at vælge for dem,[2] og rimeligviis havde denne henledet Kongens Opmærksomhed paa M. Hans.

Vi give her Bidrag til Norges, ikke til Danmarks Historie. Det er os derfor af liden Interesse at fortælle de Bedrifter, som Mag Hans Gaas skal have udført i Grevens Feide som Prior i Svendborg, saameget mere som en anseet dansk Forfatter i den seneste Tid har gjort opmærksom paa, at de Beretninger derom, som i en ukritisk Tid skaffede Mag. Hans

  1. Registr. 1,103.
  2. Dansk Mag. 6,302.