Side:Ludvig Daae - Throndhjems Stifts geistlige Historie fra Reformationen til 1814.djvu/218

Fra Wikikilden
Denne siden er ikke korrekturlest
204

stendommen, naar disse i den befalede Lærebog fattes, og at de skulle lære Ungdommen Dyder som Kristendommens Hensigt og Væsen.“ Med Hensyn til det nordlandske Missionsfond mente Biskopen, at „naar Religionskassen befriedes fra uvedkommende Udgifter,“ maatte man deraf kunne faa Midler til ved Latinskolen og Videnskabersselskabet at lønne Lærere i Filosofi, Mathematik, Naturhistorie, Fysik, Rhetorik, Poesi, „og saa vilde ei alene Prester med sand praktisk Filosofis Aand føre Læreembedet, men de vilde danne Skolemestrene, og lige indtil Lapperne vilde Velgjerningerne af et Videnskabernes Sæde i Throndhjem udbrede sig.“ Med Hensyn til Lapperne foreslaar han forøvrigt, at ingen Dreng eller Pige af dette Folk burde faa Giftetilladelse, uden at de forstode saa meget Dansk, at de kunde synge og tage Deel i Gudstjenesten i Kirkerne[1].

Schønheyder, der allerede før havde udgivet et temmelig stort Antal Skrifter, især i den praktiske Theologi, og tillige en Oversættelse af Salomons Ordsprog, der af Samtiden synes at være anseet for hans bedste. Arbeide, havde ogsaa udgivet en Katekismus med tilføiede Bemerkninger, som han havde bestemt til at afløse Pontoppidans i hans Sine uheldige Forklaring Bogen udkom i tre Oplag, men da han i 1791 vilde have den autoriseret som Lærebog i sit Stift, opnaaede han kun, at den midlertidig „i Mangel af en bedre“ tillodes benyttet. Kirkeinspektionskollegiet (som forøvrigt i det nævnte Aar blev ophævet, idet dets Myndighed atter henlagdes under det danske Kancelli) befrygtede nemlig, „at de enkelte Sandheder, som indbefattes i de altfor lange og ikke tydelig nok fremsatte Perioder, vilde blive altfor vanskelige at udvikle endog for Skoleholderne, end sige for de uøvede og enfoldige Skolebørn, der altid maa have noget at feste Hukommelsen ved“ o. s. v.

3. Biskop Schønheyder døde 14de April 1803, kun 57 Aar gammel. Alt, hvad man hører om ham, giver Indtrykket

  1. Disse Ting ere hentede af Schønheyders Visitatsberetning for 1790, der findes blandt de Bülowske Samlinger paa Sorø Akamis Bibliothek.