Side:Ludvig Daae - Throndhjems Stifts geistlige Historie fra Reformationen til 1814.djvu/196

Fra Wikikilden
Denne siden er ikke korrekturlest
182


5. Efter at have tilbragt femten Aar udenfor Norges Grændser, og deraf tretten i Tydskland, hvor han vel ikke ofte har stødt paa Landsmænd[1], kom saaledes Gunnerus til Danmark. Han skulde, som fortalt, til Herlufsholm som Sogneprest, men da han ei, forinden han drog til Halle, havde taget theologisk Examen, og ei nu, efter længe at have været Universitetslærer, vilde underkaste sig nogen saadan Prøve, maatte han søge sig fritagen derfor. Der tilstodes ham ogsaa Fritagelse baade herfor og for den saakaldte Bispeexamen[2]. Den 18de Juni 1755 blev han presteviet i Kjøbenhavn, men han kom aldrig til at overtage sit Presteembede, saasom han af Ulyst til at forlade Universitetslivet fik et Bytte istand med sin Landsmand, Thrønderen Nikolai Engelhart Nannestad[3], der var „Provst“ ved Kommunitetet og Regentsen, saaledes at Nannestad drog til Herlufsholm. Gunnerus overtog da Bestyrelsen af Regentsen, og forenede hermed en akademisk Virksomhed, idet den Lærestol i Theologien, som egentlig var henlagt til Sjellands Biskop, blev ham overdragen. I tre Aar foredrog han saaledes Theologi ved Kjøbenhavns Universitet, men læste desuden ogsaa over Filosofi og Mathematik.

I disse tre Aar udfoldede han en merkelig Virksomhed baade som Docent og som Forfatter. I Januar 1756 skriver saaledes Benjamin Dass til Suhm[4] at Gunnerus holdt mere end fire „Kollegia“ om Dagen J. H. Tauber (om hvem senere) fortæller[5], at hans Forelæsninger besøgtes saa sterkt af „Videnskabselskere endog af høiere Stænder“, at det hos de øvrige Professorer opvakte „Misundelse og et Slags

  1. Kun et Spor hertil har jeg forefundet. Paa det st. kgl. Bibl. i Kbh. saa jeg en Stambog, der har tilhørt P. Hersleb (Bispens Søn), hvori Gunnerus’s Navn er skrevet 1753. Samtidig opholdt sig i Jena 2de Nordmænd Mag. Hans Bernhoft (siden Prest til Ytterøen) og en J. H. Mathiesen.
  2. Dass’s Brev til Suhm (Suhms Levnet ved Nyerup Pag. 212). En saadan Fritagelse tilstodes ogsaa Laurids Smith, da han i 1785 fra Rektor i Throndhjem blev Sognepræst til Veile.
  3. Biskop N.s Brodersøn, død 1782 i Odense som Dr. theol. og Prest.
  4. Suhms Biogr. ved Nyerup Pag. 235.
  5. L. Daae, Breve til Nyerup 76, 78.