Side:Ludvig Daae - Throndhjems Stifts geistlige Historie fra Reformationen til 1814.djvu/181

Fra Wikikilden
Denne siden er ikke korrekturlest
167

af det hele, nemlig at der udgik Besaling til Islendingerne om at ophøre at læse Sagaer.

Ligesom sin Svigerfader Dr. Hersleb var ogsaa Harboe, som ovennævnt, en ivrig Samler i kirkehistorisk Retning. Ogsaa af den throndhjemske geistlige Historie har han Fortjenesten idet han nemlig i danske Magasin indrykkede en stor Deel vigtige Dokumenter angaaende de fire første Superintendenter, af hvilke Dokumenter Originalerne nu for en stor Deel ere borte. Men ligesom Hersleb fandt han ogsaa for godt, da han forlod Norge, at medtage en Deel af sin Stiftskistes bedste Indhold. Benjamin Dass skriver herom til Suhm (1755): „Biskop Harboe tog her ned med sig den gamle Kopibog[1] og alle betydelige Originaler; jeg skulde tvivle paa, at der i Kapitlet skulde findes noget mere, som var af Betydning.“

3. Ludvig Harboes Eftermand var den lærde Theolog Frederik Nannestad. Denne Mand var en Prestesøn fra Eidsberg i Smaalenene, født 1693; han deponerede 1712, blev 1718 Magister, derpaa 1722 Regentsprovst, hvilken Stilling han indehavede i ti Aar. I lang Tid var han ogsaa Universitetslærer i Theologi, som Vikar i det Professorembede, som fra gammel Tid af var forenet med Sjellands Bispestol, og var almindelig anseet for en rutineret Disputator og en Akademikus af den gamle stivorthodoxe Skole[2]. Schwartzkopf[3], der i det hele ikke er ham god, fortæller om ham: „Han har fra sin første Tid af altid holdt sig til Klosteret og

  1. Denne Kopibog er udentvivl nu forsvunden, idetmindste har jeg ei kunnet finde den hverken paa Geheimearkivet eller paa noget af Bibliothekerne i Kjøbenhavn. Imidlertid er noget af dens Indhold reddet, da deels Schøning deels Langebek havde udskrevet et og andet deraf. Schøning kalder den af Harboe bortførte Bog „den tynde Kapitelsbog.“ Man sammenligner Katalogen over Harboes ved hans Død bortsolgte Bøger og Manuskripter, hvor flere Ting anføres, som det nu vilde have været af største Vigtighed og Interesse at besidde.
  2. En af hans Disciple var den bekjendte Nordmand Dr. Peder Holm fra Fredriksstad, som ganske traadte i sin Lærers Spor og ligesom denne til sin Død blev aldeles upaavirket af Tidsaanden.
  3. Forf. af de ovenfor benyttede utrykte Optegnelser om samtidige Personer.