Hopp til innhold

Side:Leo Tolstoi.djvu/28

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest

han nu engang var dypt rotfæstet. Hans kjære gamle hjem, hvor han var født og vokset op, det laa desværre ikke paa et saa høit sted, som han hadde kunnet ønske. Han var, som vi senere skal se, i det mindste en gang før sit sidste opbrud like paa nippen til at gjøre oprør og reise bort. Men dette sted, hvor han i visse stykker levde som en stavnsbunden, det var nu allikevel hans hjem. Sofia Andréjevna, slik som hun var, og alle hendes barn, de var nu engang hans, og han var deres. Han satte ikke sig selv synderlig høit, Leo Tolstoi; han syntes ikke, han var kommen helt og holdent paa sin plads. Men han var dog psykolog nok til at trøste sig med, at det ikke var de ydre gjerninger eller den ydre livsstilling, det kom an paa, men hjertelaget, sindets ombøining fra selvtjenesten til det at tjene verdensviljen og alle menneskers vel. Han blev kanske alt i alt mere sørgmodig mot slutten av sit liv, end han hadde været før; men det synes, som om han samtidig ogsaa blev mere og mere sagtmodig, mere selvhengivende i sin lod. Han gjorde, hvad godt han kunde fra sin plads.

Meresjkovski tar feil, naar han sammenligner Leo Tolstoi med en sprukken klokke. Denne klokkes klang lyder endnu den dag idag sølvklart ut over den gamle og den nye verden og kalder unge og gamle til broderlig samfund i retskaffent arbeide og renhjertet lek.


IV.

Leo Tolstoi, den slaviske renaissances største og mest hjertevindende forfatterpersonlighet, var altsaa ikke efter sin natur nogen sykelig sværmer. „Hans sjæl er født hedensk,“ sier hans strengeste russiske kritiker. Tolstoi søkte nemlig av al sin magt, ialfald foreløbig, menneskelykken allerede her paa jorden: lykken ved at arbeide og gjøre godt imot alle. Han fremhæver atter og atter, at menneskene er skapt til at være lykkelige. De er skapt til at leve i fred med sig selv, i harmoni med sin natur. Det er denne sunde og