Hopp til innhold

Side:Lange - De norske Klostres Historie i Middelalderen (2nd ed.).djvu/68

Fra Wikikilden
Denne siden er ikke korrekturlest
60
Første Afsnit.

ster kunde stiftes. Birgittas egen Overbeviisning om sine Aabenbaringers Sandhed tillod hende naturligviis ingen Indskrænkning i dette historisk begrundede Antal, og maaske haabede hun tillige derved at forebygge den Anledning til Fordærvelse, som de ældre Ordeners altfor hurtige Tilvæxt gav. En Forsamling af ikke mindre end 85 Medlemmer foruden det talrige Tjenerskab fordrede betydelige Udgifter, ikke alene til det første Anlæg, men og til Klostrets Vedligeholdelse i Fremtiden. Man seer og, at selve Vadstena har havt at kæmpe med de Vanskeligheder, som Omsorgen for at holde Konventerne fuldtallige foraarsagede. Først i 1405 blev Lægbrødrenes Tal fuldstændigt; Prestmunkenes og Diakonernes Tal var derimod i de første 60–70 Aar stedse fuldt[1], saa at det endog har været vanskeligt at blive optaget som saadanne. For at lette Optagelsen toges derfor den Beslutning, at de Brødre som for længere Tid vare fraværende som Visitatorer eller desl., skulde betragtes som indtil Videre udtraadte af Konventet i Vadstena, hvor deres Pladse altsaa kunde besættes[2]. Hvorvidt man imidlertid altid har havt det fulde Antal Nonner kan være tvivlsomt endog for Vadstenas Vedkommende[3], og da den første Begeistring for den nye Orden havde lagt sig, aftog de Riges Tilstrømmen, saa at det synes, som om de fleste Klostre af Mangel paa tilstrækkelig Formue aldrig have været fuldtallige, hvilket bevirkede, at det oftere omtalte Generalkapittel i Gnadenberg 1487 fastsatte 20 Søstre og 12 Brødre, hvoriblandt 10 Prester, som tilstrækkeligt Minimum[4]; men Forflyttelse af Konventerne til et saadant nyt Kloster maatte ei foregaa, førend Bygningerne vare saavidt fremskredne, at mindst hiint Antal trygt kunde bo der og i Et og Alt overholde Regelen.

Birgittinerordenen nød i Begyndelsen stor Anseelse. At en indfødt Kvinde af Landets ypperste Æt stiftede en Orden og indskreves i de Hel-

  1. Diar. Vadsten. 31. 34. 44. 54. 56. 91 o. fl. St.
  2. Dette vedvarede endnu i 16de Aarhundrede. Man har nemlig en Bulle af Leo X, af 17de Juni 1516, hvori han tillader Birgittinerne at optage Brødre over det bestemte Antal i Syges og Bortreistes Sted. Ved samme Bulle tillodes Ordenen at have i Rom to forstandige Brødre, frie for Clausuren, hvilke som Ordenens Fuldmægtige (procuratores, syndici et negotiorum gestores) skulde varetage dens Tarv ved Curien, og der foredrage dens Sager. jfr. nedenf. S. 64. Troil Skrifter och Handlingar. V. 338 ff.
  3. I 1521 var Søstrenes Tal fuldt, saa at en Nonne kun ved en andens uformodede Død var saa heldig strax ved Hjemkomsten fra en Visitation i Reval at blive optagen. Diar. Vadst. 63.
  4. Statutterne hos Nettelbla 171–172.