Side:Lange - De norske Klostres Historie i Middelalderen (2nd ed.).djvu/472

Fra Wikikilden
Denne siden er ikke korrekturlest
464
Fjerde Afsnit. Oslo.

som derom havde indgivet Klage til Paven, ligesom ved s. A. nævnes et Brev af Kong Magnus, hvori han gjengiver Værne, hvad hans Morfader havde frataget det[1]. Uden Tvivl staar dette i Forbindelse med Forordningen af 1308, uden at vi for Tiden have noget Hjælpemiddel til at udfinde Grunden og Sammenhængen deri. – Gaarden Gjølestad i Rakkestad blev i 1323 givet til Brødrene i Værne, hvilket viser, at Hospitalet fra den Tid af atter var i Virksomhed, selv om man antager, at det i nogle Aar af Kong Haakons Regjering har været ophævet.

I 1327 holdt Johannitterne i Prioratet Darcia et Provindsialkapittel i Andvordskov, ved hvilket blandt Flere Gotfred, Kommendator af Sverige, og Jakob, Kommendator af Norge, vare tilstede[2]. Dette er den eneste Gang, at en norsk Johannitterkomthur nævnes, og denne Jakob har derfor vistnok været den sidste af denne Rang. Den antydede Restitution af Ordenen i Norge ved Kong Magnus har vel vakt Forhaabning om at faa den mere udbredt, og man har i dette Haab udnævnt en Komthur; men da ikke flere Hospitaler for Ordenen kom istand, har man anseet en geistlig Forstander (Prior) i Værne for tilstrækkelig, saameget mere som det fra denne Tid af var Johannitternes Foresatte meest om at gjøre at drage Penge fra Hospitalerne udenfor Rhodos, og derfor idelig indskærpede Indskrænkning i Brødrenes Antal. En Komthur var saaledes en altfor kostbar Forstander. – En Proces mellem Værne og Hr. Guttorm (paa Thufn) endte med, at Værne be- holdt Blixøen og Thomasøen mod at afstaa Retten til Dillingøen i Rygge til Hr. Guttorm. S. A. blev Gaarden Smidbøl i Aas paa Follo givet til Hospitalet, som ligeledes i de følgende Aar lagde sig forskjellige Gaarde til omkring i Borgesyssel[3].

Kong Magnus og Dronning gave i sit Testamente 1347 300 Mark Penge til Hospitalet paa Værne og de andre norske Klostre, som eiede

  1. Ved 1482 nævner Registr. en Vidisse af et Brev af Kong Magnus om Gaarden Lundeby i Naade Sogn, givet „til Værne bofpitals Opbyggelse, som da var øde“. Nærmest hører vel ogsaa dette Brev til Magnus Erikssøns Tid, enten nu Værne i nogen Tid har ligget øde paa Grund af Munkenes Fordrivelse ved Kong Haakon, eller af andet tilfældigt Uheld, som Ildsvaade eller deslige.
  2. Barth. VIII. 156–157. Af hvad der ved Mødet forhandledes, kjendes kun det anf. St. opbevarede Brev angaaende Andvordskovs Brødres Forsyning med Klæder, som foregaaende Forstander af Gjærrighed havde forsømt.
  3. Alt efter Registr. paa Agershuus. I 1343 nævnes „Broder Kolbjørnssøn“, som vel tildeels antyder den daværende Priors Navn.