Side:Lange - De norske Klostres Historie i Middelalderen (2nd ed.).djvu/458

Fra Wikikilden
Denne siden er ikke korrekturlest
450
Fjerde Afsnit. Oslo.


Hans Eftermand var vel Abbed Gunnar, som 1368 solgte Klostrets Gaard Solum i Arnedals Sogn til Arnfinn Grimssøn, og var Vidne ved en Gave til Sæms Kirke[1]. – Først i 15de Aarhundrede findes atter Noget om dette Kloster, medens Hr. Olaf Salmundssøn, maaske en Broder af Hustru Aasa Salmundsdatter i Seivik, var Abbed her i en lang Aarrække (1403[2]–1431). I 1400 var Biskop Øystein i Olafsklostret i Tønsberg, og tildømte det to Gaarde i Ramnes Sogn, idet deres Salg, som var gjort uden Biskoppens Samtykke, skulde være magtesløst[3]. Denne Abbed havde af Halvard Thorgeirssøn, her med sin Hustru og alt sit Gods havde givet sig ind i Klostret, faaet to Markebol i Strand, mens da Bonden ogsaa havde solgt samme Gaard til Presten i Sande, reistes der Sag derom, som i 1405 paadømtes til Prestens Fordeel, hvorpaa Abbed Olaf stadfæstede ham i Besiddelse af Gaarden, mod at han betalte Klostret, hvad han endnu var Bonden skyldig paa Kjøbet[4]. I 1419 gav Hustru Live Arnesdatter sig med Gaarden Biskopsrud i Sigdal ind som Proventkvinde her, og Lagmand Jon Karlssøn udstedte 1421 et Brev om Klostrets Ret til denne Gaard[5]. Gaarden Lilie Skardeberg i Thjødling havde Eieren Andres Gjurdssøn givet til Abbed Olaf i Tønsberg, uden at mindes, at han og Moder forud havde mageskiftet Gaarden til to Brødre, hvem han derfor 2den Mai 1420 atter tilskjødede denne Gaard, og kaldte sin Gave til Klostret tilbage[6]. Abbed Olaf nævnes fremdeles 1422 og 1431, da han i sit Kloster udstedte Vidnesbyrd om der sluttede Forlig, som iøvrigt ere ham og Klostret uvedkommende, og har rimeligviis levet til ud paa Aaret 1436. 13de Febr. d. A. var han maaske uskikket til at bestyre sit Kloster, siden en af dets Brødre Thormod Erlingssøn da paa Klostrets Vegne solgte 3 Gaarde i Lagerdal til Vifil Rolfssøn for 60

    Konventets Segl, forestillende St. Olaf siddende med Rigsæble i høire Haand, vedhænger. Ingen af disse Gaarde nævnes i Jordebogen.

  1. Müller Tønsbergs Beskrivelse S. 34. Øysteins Regist. fol. 44 b.
  2. I dette Aar nævnes han i Registr. paa Agershuus angaaende en Mølledams Udvidelse ved Lidemøllerne (?).
  3. Registr. Heraf sees dets Afhængighed af Biskoppen.
  4. Dipl. Norv. I. No. 598–601.
  5. Registr. paa Agershuus. En anden Live maa det være, som nævnes i Øyst. Regist. 110. b., der gav 2 Markebol i Sanden paa Nøterø til Klostret.
  6. Dipl. Norv. I. No. 669.