Hopp til innhold

Side:Lange - De norske Klostres Historie i Middelalderen (2nd ed.).djvu/456

Fra Wikikilden
Denne siden er ikke korrekturlest
448
Fjerde Afsnit. Oslo.


Olafskirken i Tønsberg, som vi saaledes antage for dette Klosters egentlige Kirke, nævnes 1207, da Erling Steinvegg begroves her, ligesom senere, da Philip af Veggen, og 1260, da Biskop Henrik af Holar der bleve begravne. Fremdeles maa den Abbed Orm fra Tønsberg. som deeltog i Rigsmødet i Bergen 1223, have været Præmonstratensernes Abbed; senere blev han nok Biskop i Oslo[1]. – Regelen fastsatte, at Ordenens Abbeder til visse Tider, fordetmeste aarlig, skulde indfinde sig til Generalkapitlet i Prémontré, men da dette faldt for besværligt for Nordens Klostre, tilskrev Generalabbed Vilhelm 1289 Brødrene i Danmark og Norge, at deres Formænd for Fremtiden skulde paa Grund af den store Afstand være fritagne for denne Pligt; derimod skulde Ordenens 4 Prælater i Dacia hvert 4de Aar møde ved Generalkapitlet, naar Veirliget tillod det, dog saa at Provsten af Børglum og Abbeden af Tønsberg i ethvert Tilfælde da indfandt sig. Forresten maa de norske Præmonstratensere paa denne Tid have været forsømmelige i at betale deres Afgifter til Prémontré; thi 1290 befalede Generalabbed Vilhelm Abbeden af Bekkaskog i Skaane snarest muligt at visitere Ordenens Kirker i Tønsberg og Dragsmark in capite et in membris, og tvinge dem til at indsende til Generalkapitlet Ordenens paabudne Kollekter, samt afsætte Abbeden og Brødrene, hvis de viste sig ulydige[2]. – I 1297 skal Olafsklostret have faaet af Djupviks Laxefiske af Abbedissen i Nonneseter i Oslo, sandsynligen mod Vederlag; denne vigtige Eiendom, hvori Olafsklostret i det Hele eiede Trediedelen, gav senere Anledning til indviklede Trætter mellem de forskjellige Eiere (Nonneseter, Olafsklostret og Oslo Bispestol). I 1298 blev de to betydelige Gaarde Nes og Ropestad i Kvelds Sogn givne til Klostret[3].

Saaledes var Olafsklostret udentvivl allerede rigt og i Anseelse, da Kong Haakon V stiftede de 14 kongelige Kapeller, hvoriblandt Michaelskirken i Tønsberg blev en af de 4 kollegiate. At Præmonstratenserne have afstaaet dette, som det synes i Helligheds Ry staaende Kapel[4], uden Vederlag, er ligesaa usandsynligt, som at den mod geistlige Stif-

  1. Fornm. Sög. IX. 34. 114. 36. 150. Haak. Haakonss. S. Cap. 301. 86.
  2. Dipl. Norv. III. No. 26 og 29.
  3. Registr. paa Agershuus. Øyst. Reg. fol. 111. a. 112. b.
  4. Dette synes at fremgaa af Dronning Margaretas Bestemmelse af 12te April 1405 om, at en Mand skulde for hende valfarte til St. Mikkels Berg i Tunsberg. Udv. af danske Diplomer af Molbech og Petersen. 208.