Side:Lange - De norske Klostres Historie i Middelalderen (2nd ed.).djvu/445

Fra Wikikilden
Denne siden er ikke korrekturlest
437
§ 7. Prædikebrødrenes Kloster.

umiddelbar Forbindelse med Biskopsgaarden og Chorsbrødrenes Gaarde. De mange Forandringer, som det gamle Oslo i Tidernes Løb har undergaaet, gjøre det vel vanskeligt at bestemme Beliggenheden nøiagtigere; men paa en kobberstukket Grundplan af Strøget heromkring fra Aar 1700[1] kaldes imidlertid den ældste (vestlige) Deel af Bispegaarden „Steenhuset, som Hr. Biskoppen boer udi“, og en aaben Gaardsplads vestenfor samme begrændses mod Vest af „to gamle nedrevne Kjældere“ og mod Nord af „et gammelt nedrevet Steenhuus kaldet gamle Ladegaarden eller Skolen“. Da man nu veed, at Prædikebrødrenes Kloster efter Reformationen blev indrettet til en Skole eller Lectorium, og at nogle Kjældere bleve solgte til Nedrivelse, for derved at faa Penge til Skolebygningen, (hvorom mere ved §’ens Slutning), synes det rimeligt, at de to sidstnævnte Bygninger, hvoraf Levninger endnu fandtes i 1700, have været det gamle Prædikebrødrenes Kloster, som altsaa har ligget Vest og Nordvest for den nuværende Bispegaard, hvor dennes Blomsterhave nu er, og i Nord for St. Halvards Kirke. I ethvert Tilfælde laa Klostret lige ved Domkirken og Chorsbrødrenes Gaard. Ifølge Haakon Haakonssøns Saga Cap. 236, hvor Klostret første Gang nævnes under Kongens Kamp i Oslo med Skule 1240, var nemlig Olafskirken (d. e. Klosterkirken) kun ved en Skigaard skilt fra Chorsbrødrenes Gaard, hvis nøiagtige Beliggenhed iøvrigt er ubekjendt.

Naar og af hvem dette Kloster er stiftet, er ikke angivet; men da det i 1240 var i fuld Stand, er det rimeligviis stiftet samtidigt med Prædikebrødrenes Klostre i Nidaros og Bergen omkring Aar 1230, vistnok ligesom disse af Kong Haakon Haakonssøn og Oslo Biskop og Domkapittel i Forening Det var viet St. Olaf og bar hans Navn; men havde desuden, ifølge sin Beliggenhed oppe ved Domkirken og i Modsætning til Franciskanerklostret nede under Egeberg, Lokalnavnet upp til brœðra i Oslo. Ogsaa fra og til dette Kloster foregik i Ordenens ældste Tid Omflytning af Brødre. Broder Nikolaus flyttedes 1252 fra Oslo til Lund, og Brotherus til Ribe; 1254 ligesaa en Halkuin til Nidaros og Tuko til Oslo; ved 1280 Amund til Bergen og Erling til Ø-Kloster i Danmark; en Broder Olaf fra Oslo blev gjenop-

  1. Det er stukket af Angelo 1803, maaske paa Foranstaltning af Biskop Schmidts Søn, senere Provst Frederik Schmidt paa Eker, som ifølge mundtlig Beretning paa den Tid syslede med en antikvarisk Beskrivelse over Oslo, hvoraf iøvrigt Intet kom for Lyset. Findes denne nogensteds?