Hopp til innhold

Side:Lange - De norske Klostres Historie i Middelalderen (2nd ed.).djvu/357

Fra Wikikilden
Denne siden er ikke korrekturlest
349
§ 18. Lyse Kloster.

ter i Norge. Anledningen hertil var, at Sigurd under et Ophold i England lærte i Klostret Fountains (de Fontibus) ved York Bernhardinernes Klosterregler at kjende, og fandt disse saa fortrinlige, at han besluttede at anvende sin Fædrenearv til Stiftelsen af et Kloster for denne Orden i Hjemmet. Abbed Henrik i Fountains sendte med ham til Norge en Deel af sit Klosters Munke, hvoriblandt Nordmanden Runulf eller Ranulf[1], og under dennes nidkjære Bestyrelse blev Lysekloster bygget. Det fik Navnet Lyse efter Dalen, hvori det laa; paa Latin kaldes det Lysa, monasterium Lysense, coenobium Vallis lucidæ, ogsaa Vallis dei, eller figurligt filia Fontium efter Moderklostret. Det var ligesom dette og de øvrige Bernhardinerklostre i Norge helliget Maria, og det er det eneste af vore Klostre, hvis Anlægshistorie er opbevaret, dog desværre kun i et Brudstykke[2]. Runulf blev naturligviis Klostrets første Abbed, og roses som en gudfrygtig Mand, begavet med Syner og Aabenbaringer; da han saa den nye Stiftelse i Orden, nedlagde han med Abbedens af Fountains Tilladelse sin Værdighed, og vendte tilbage til Moderklostret, hvor han døde i høi Alder[3]. Som Datter af det engelske Kloster stod Lyse ifølge Bernhards Forskrift under dettes Tilsyn, men da Visitationen af et saa fjernt Kloster faldt Abbeden for besværlig, overdroges paa Generalkapittel i Citeaux 1213 Lysekloster til Abbedens Forsorg i Alvastra i Sverige, som hvis Datter det skulde ansees[4]. Hvor-

    Dan. IV. 411. Moderklostret var først stiftet 1132 af 13 Benediktinere fra St. Marias Kirke i eller ved York. (Monast. Angl. V. 293.)

  1. At Runulf var Nordmand siges udtrykkelig i den ældste udg. af Monast. Angl. I. 395, men i 3die Udg. V. 293 er Tillægget de Norvegia udeladt, muligviis kun ved en Trykfeil. Han var den anden blandt de Benediktinere, som i 1132 stiftede Fountains. I Beretningen om hans Tilbagereise til England, bruges (sammest. 301) Udtrykket „revertitur ad suos“, hvilket vel bør forklares om hans forrige Medbrødre i Fountains. jfr. Munchs Norske Folks Hist. II. 854.
  2. Fundatio Lysensis monast. i Script. Rer. Dan. IV. 406–409, Langebeks Mening at den er forfattet af Abbed Runulf selv efter Sigurds Død 1156, har al Rimelighed for sig.
  3. Script. Rer. Dan. IV. 408 efter Monasticon Anglic. V. 301.
  4. Martene Thesaurus Anecd. IV. 1313. Comment. de coenobiis Norveg. (Script. Rer. Dan. 409 ff.) begynder med Lysekloster, og er langt udførligere om dette end om de øvrige, saa den rimeligviis er forfattet af en Munk der. Forfatteren omtaler Stiftelsen ved Aar og Dag, samt har en Abbedrække, der dog ikke stemmer med Diplomerne, idet disse nævne flere Abbeder, som i hiin Fortegnelse mangle, og omvendt. I ethvert Fald er den ufuldstændig,