Side:Lange - De norske Klostres Historie i Middelalderen (2nd ed.).djvu/336

Fra Wikikilden
Denne siden er ikke korrekturlest
328
Tredie Afsnit. Bergen.


Denne Abbed Gyrd blev i 1349 Biskop i Skalholt, og indviedes dertil i Bergen af Salomon af Oslo, den eneste norske Biskop, der overlevede Pesten. Under denne var der imidlertid ingen Leilighed for ham til Island, og han kom saaledes først did i 1351[1]. Om Jonsklostret vides derimod i denne Tid Intet; at Konventet har været ubetydeligt, fremlyser ogsaa deraf, at det ikke nævnes blandt de Klostre og Kirker, hvortil Processionerne i Pestens Dage gik. – Gyrds Eftermand var maaske den Abbed Helge Thordssøn, der uvist af hvad Grund i 1360 havde begivet sig til Island, men paa Tilbagereisen forliste tilligemed Biskop Gyrd af Skalholt og flere andre Mænd, hvorved ialt 90 Mennesker bleve borte[2]. Fra denne Tid af veed man næsten Intet om dette Kloster. I 1402 udstedte Steinar Aslakssøn, Munk her, et Brev om, at Eilif Arnessøn i sin Dødsstund havde givet Munkeliv en Deel i Arnegaard næst ovenfor de Søboder, han havde givet Jonskirken, og 1418 var Abbed Laurents af Jonskirken i Munkeliv ved Fru Margareta Eilifsdatters Gave til dette Kloster[3]. – En Augustinermunk Johannes, der nærmest var herfra, meddeeltes omtrent 1440 af Biskop Olaf Reisepas til Blodet i Vilznak (i Mark-Brandenburg) og derfra hjem over Vadstena[4]. – Da hele Strandsiden ved Bergen afbrændte 1489[5], er Jonsklostret neppe reddet, og da det senere aldeles ikke forekommer, er der endog Grund til at antage, at det efter den Tid ikke er gjenopbygget. Paa Reformationstiden er der kun Tale om dets neppe betydelige Jordegods, der blev slaaet sammen med Munkelivs, og i Forening med dette udgjorde en verdslig Forlening.

Jonskirkens Ruiner stode imidlertid tilbage, og flere betydelige Kjælderhvælv samt et Taarn findes endnu i to Huse paa Strandgaden. Christian III gav 22de Juli 1552 St. Hans Kirke og Kirkegaard med et Stykke af Grunden op mod Marken, 84 Alen bredt og 134 Alen langt, til Bergens By, for der at bygge et Raadhuus, hvortil Byen desuden maatte benytte Stenene af Allehelgens-Kirke[6]; men dette Raad-

  1. Hist. eccl. Isl. II. 102.
  2. ibid. II. 105. Islandske Annaler 300.
  3. Munkelivs Brevbog 39. 33.
  4. Barth. IV. 364.
  5. Cod. Arn. Magn. No. 330. Fol.
  6. Norske Registranter i Rigsarch. I. 319–320. Gaven stadfæstedes af Christian IV 29de Mai 1600. (Norske Registre i Afskr.)