Hopp til innhold

Side:Lange - De norske Klostres Historie i Middelalderen (2nd ed.).djvu/280

Fra Wikikilden
Denne siden er ikke korrekturlest
272
Tredie Afsnit. Bergen.

Andfinn af Bergen, og forpligtede sig til lydigen at modtage den Abbed, han valgte. Efter Raadslagning med Forskjellige samt med sit Kapittels Samtykke faldt 1ste April hans Valg paa Hr. Heming, Abbed i Selje af samme Orden, da han var en forsigtig, kyndig og retsindig Mand baade i aandelige og verdslige Sager[1]. Saaledes flyttedes atter Abbeden i Selje til Munkeliv, og det var maaske til Tak derfor, at Munkene i Selje igjen valgte en Munk Erling i Munkeliv til Hemings Eftermand (se Selje).

Abbed Heming (1326–1336 eller 1337) forhvervede 12te Marts 1328 af den umyndige Kong Magnus i Bergen Stadfæstelse paa de af Kongerne Erik og Haakon i 1290 og 1300 Munkeliv givne Værnbreve, og Drotseten Hr. Erling Vidkunssøn hængte sit Segl for med Kongens til Vidnesbyrd om, at dette var skeet med Raadets Samtykke[2]. Ogsaa fra hans Tid kjendes nogle Gave- og Provent-Breve. I Marts 1328 gav Amund Thorkelssøn til Hr. Heming og Klostret i Munkeliv Gaarden Dal i Rennesø i Ryfylke[3], og i Decbr. s. A. sluttedes en Overeenskomst mellem Hr. Heming Abbed og hans Brødre paa den ene Side og Thorbjørn Chorsbroder ved Kristkirken i Bergen og Benedikt Rumfarssøn paa den anden, hvorved Thorbjørn gav Gaardene Ve i Oster og Sexin i Hardanger, værdsatte til 40 Mark gamle, til Munkeliv i Provent for Benedikt, som tillige skulde yde 25 gamle Mark i Brødrelagspenge. Godset skulde nyttes og bruges af Klostret, til det indløstes for den nævnte Sum, og Thorbjørn borge for Hjemmelen. Paa den anden Side skulde Benedikt have frit Bord i Munkeliv alle sine Dage, nemlig en Halvbolle Mundgodt daglig, og slig Spisning, som Lægbrødre fra gammel Tid have nydt i Munkeliv. Foretager eller siger Benedikt Noget, som Abbeden ei vil taale, skal Sagen foredrages Bergens Official, hvis de ikke i Klostret kunne forliges derom[4]. Ligesaa gav i April 1330 Ogmund Thorkelssøn i Provent for sig til St. Michaels Kloster 3 Gaarde paa Voss og i Jondal. Blandt Vidnerne var den nysnævnte Proventmand Benedikt Rumfarssøn; og i 1332 gav Erlend Arnafjord Gaarden Eik i Hardanger i Provent for sig i Munkeliv mod

  1. Barth. IV. 112–114.
  2. Munkelivs Brevbog 8–9.
  3. Sammesteds 47. Om denne Gaard berettes (Sammesteds 190), ak den ved Reformationstiden befandtes i Utstein Klosters Besiddelse.
  4. Sammesteds 141–142. Suhm XII. 372–373.