Side:Lange - De norske Klostres Historie i Middelalderen (2nd ed.).djvu/246

Fra Wikikilden
Denne siden er ikke korrekturlest
238
Tredie Afsnit.


Severin Pederssøn 12 Septbr. 1559 fik Graabrødre Kirke med Jorden, den staar paa, og saameget af Kirkegaarden, som ubygget er, til arvelig Eiendom, mod derpaa at opføre en god Kjøbstadsbygning og den altid holde ved Magt[1], ere alle Efterretninger om dette Kloster meddeelte. Ildebranden 1531 har sandsynligen endnu før Reformationen opløst dette Konvent, som var stiftet for silde til at kunne komme til Anseelse eller blive talrigt[2].


§ 7. Tuterøens Kloster.
(Monasterium sanctæ Mariæ de Tuta insula.)

Tautra, Totra eller Tötra, nu Tuterø, kaldes en liden Ø i Frosten omtrent 1 Miil nordenfor Throndhjem i Throndhjemsfjorden. Her blev et Cistercienserkloster grundlagt af Munke fra Lyse, og indviet 25de Marts 1207[3], som de øvrige norske Klostre af denne Orden, til Marias Ære. Det laa paa Øens nordostlige Side[4], hvor endnu ikke ubetydelige Ruiner deraf staa igjen, og dette Kloster hører saaledes til de faa, hvis Orden, Stifter, Alder og Beliggenhed alle ere visse. I Klostrets første Tid var dets Abbeder i stor Anseelse. Abbed Sigurd af Tuterøen deeltog 1223 i Rigsmødet i Bergen, men maa kort efter være bleven enten afsat eller indstevnet (appellaðr) til et Generalkapittel i Cistertium; thi Aaret efter (1224), da Erkebiskop Guthorm om Vaaren døde, berettes, at Sigurd var i Udlandet. Nidaros Domkapittel valgte ham da med Skules Bifald til Erkebiskop, og sendte samme Vaar Bud til Kong Haakon i Oslo med Bøn om hans Bifald til Valget og hans Anbefaling til Paven Men Sigurd var Kongens Uven, og ansaaes af denne uskikket til et saa vigtigt Embede; efter Overlæg med Biskop Nikolaus anbefalede derfor Kongen og Biskoppen Kapitlets Udsending Peter af Husstad til den ledige Erkestol, og han fik og pavelig Confirmation. Domkapitlet gjorde vel Modstand, og beskyldte Peter for

  1. Norske Registre (Orig.) II. 641.
  2. Medens Provindsialkapitler ofte holdtes i de øvrige Franciskanerklostre i Norge (Script. Rer. Dan. V. 519), blev der aldrig noget holdt i Nidaros.
  3. Manrique Annal. Cisterc. III. 280. Script. Rer. Dan. IV. 416. Suhm IX. 127. Det har været alle ældre Forfattere bekjendt. Manrique kalder II. 367 Tuterøen Abbatia Tutavallis in Norvegia, men dette er en Forvexling med det ældre Tvis Kloster i Ribe Stift i Danmark, som bar dette Navn.
  4. Klüvers Mindesmærker S. 77 og Plade 21.