Side:Lange - De norske Klostres Historie i Middelalderen (2nd ed.).djvu/242

Fra Wikikilden
Denne siden er ikke korrekturlest
234
Tredie Afsnit. Nidaros.

ker „varnings“ til Prædikebrødrene[1] og 1430 gav Arvid Ingeldssøn til Sortebrødre-Kloster i Nidaros 40 Fisk „til gils“ og en Tønde „öron“ eller dens Værd, ligesom han ved senere Testamente af 1434 gav det to Nobel, hvilket er dobbelt saa meget som Helgeseter sit; og Halvparten af hvad der gaves samtlige Kanniker til Deling[2].

Til dette Klosters Historie i de sidste 100 Aar før Reformationen, kjender man iøvrigt Intet[3]. Paa Reformationstiden finder man alene antegnet, at det var den eneste geistlige Stiftelse i Throndhjem, der undgik Ildebranden 1531, samt at Prioren af Sortebrødre og Lector Robert sammesteds nævnes blandt Abbed Matthias af Tuterøens Dommere[4]. – Det lader til, at denne berygtede Abbed ogsaa i dette Kloster har pantsat eller til Brug ved Leilighed forvaret en Deel Sølv, som Erkebiskoppen lod tage tilbage hos Broder Harald i Sortebrødre[5]. Af en Klage fra 1527 over Prædikebrødrene i Bergen sees, at Ordenens Provindsial-Minister paa denne Tid har været bosat i Throndhjem, og altsaa havt hjemme i dette Kloster[6]. Han hed Broder Robert Jonssøn[7], og at han var Ordenens Foresatte i Norden (altsaa Provindsial i Dacia), siges udtrykkelig af Kong Gustaf I i to Breve af 30te Mai 1525 til den af ham indsatte Ordens-Vicarius for Prædikebrødrene i Sverige, Hr. Martin, og til Dominikanermunkene i Vesteraas, hvori han bebreider de sidste, at de ikke have lystret hans Befaling, at den norske Broder Robertus ikke skulde være deres Foresatte, da han var en udenlandsk

  1. Dipl. Norv. II. No. 468.
  2. Dipl. Arn. Magn. fasc. 14, No. 10. Schøning (Anhang 8. 11). Den her anstillede Sammenligning mellem Gavernes Beløb kan maaske bidrage til at bestemme Antallet af Munke i de forskjellige Klostre, hvis man kan antage, at Testator har undt dem omtrent lige godt Alle. Er dette saa, vilde Prædikebrødrenes Antal blive Halvparten af Kannikernes, og Helgeseters en Fjerdepart, eller, Kannikernes beregnet til det almindelige 24, respektive 12 og 6, og disse Tal ere hverken for Prædikebrødrenes eller Helgeseters Vedkommende usandsynlige.
  3. Det eneste, vi have fundet, er en Notits i Aslak Bolts Jordebog S. 90, at Prioren i Sortebrødrekloster i Nidaros Magnus Harcleifi (?) med sine Brødres Samtykke gav til Nidaros Domkirke , Spand i Gaarden Sæmnes Brønø Sogn, som Klostret havde saaet af Kolbein Villiamssøn. Dette bør bemærkes ovenfor ved S. 112 Anm.
  4. Münch. Dipl. No. 3181. jfr. nedenfor under Tuterøen.
  5. Sammesteds No. 3184.
  6. Sammesteds No. 2194.
  7. Robertus Johannis, Münch. Dipl. No. 1834.