Side:Lange - De norske Klostres Historie i Middelalderen (2nd ed.).djvu/159

Fra Wikikilden
Denne siden er ikke korrekturlest
151
§ 6. Sysler, Levemaade, Sæder m. v.

Testamente, og deri skjænket en Gaard til St. Svituns Kirke i Stavanger til Sjælemesser for sig selv[1]. Dette var aldeles stridende mod geistlig Lovgivning og Klosterregler, men at Misbrugen maa være op- staaet temmelig tidligt, viser det nysnævnte Brev af Kardinal Berengar til Abbeden i St. Hans Kloster i Bergen. „Hvis, skriver han tilsidst, de omtalte Kanniker og Converser have nogen privat Eiendom, skal Du .lade Dig den overlevere, og trolig anvende den til Klostrets Gavn.“ – Ogsaa med Klausuren var det ofte ilde bevendt. Abbederne droge ide- lig omkring og deeltoge i allehaande Klostret uvedkommende Sager, og Munkene fulgte naturligviis Exemplet, saa ofte Leilighed gaves[2]. At fremdeles en og anden Munk løb bort fra sit Kloster, kunde naturligviis ligesaalidt forhindres her som i andre Lande. Man har i Hovedøens Historie et mærkeligt Exempel herpaa, idet en Magister Arne, Kannik ved Oslo Domkirke, først forlod denne anseelige Stilling og antog Profesdragt i Hovedøen, men kort efter rømte derfra, drev om i Akers-Hered, tilbagefordredes af Abbeden, men toges i Beskyttelse af Rigsforstanderen Hr. Erling Vidkunssøn, der optog ham i Kongsgaarden og gjorde ham til Kongens Klerk, d. e. til Kannik ved Mariæ-Kirken i Oslo[3]. – Om Straffene og deres Art er allerede talt i 1ste Afsnit ved hver Orden især. I Almindelighed havde Klosterformændene uindskrænket Strafferet, men saavel af det nylig om Halsnø Fortalte som af Utsteins Historie seer man, at Munkene i de ikke eximerede Klostre havde Ret til at appellere til Stiftets Biskop, der kunde formilde Straffen[4].

Man faar i det Hele et sørgeligt Begreb om Munkenes moralske Værd og Stilling i Opinionen paa Kirkens store Schismas Tid af de

  1. Dipl. Arn. Magn. fasc. 30. No. 6.
  2. Abbeden af Halsnø anklages af Bergens Biskop ved 1310 for at søge Anledning til at fjerne sig fra Konventet, snart for at opholde sig i lang Tid i Byen (Bergen), hvor han sætter Klostrets Penge til, snart for at flakke om paa Landet (rura girovagus circueundo); naar han kommer hjem, sover han ofte ikke i Dormitoriet med Brødrene, men i Gjæstehuset; Brødrene følge hans Exempel, snige sig bort fra Sovestuen, og flakke om Natten omkring i Husene rundt Klostret. (Barth. IV. 407).
  3. Barth. IV. 195 ff. 197 ff. Hovedøens Historie ved 1326.
  4. „Det er min lovlige Ret – siger Biskop Erik af Stavanger (Dipl. Arn. Magn. fasc. 33. No. 4) – at mildne de Munkene ilagte Straffe, naar Revselsesretten i utaalelig Grad misbruges.“ Ligesaa er det ovenfor viist, at Biskop Arne af Bergen forandrede Bandsstraffen til Skrifte, Faste m. v.