Hopp til innhold

Side:L. M. B. Aubert - Kontraktspantets historiske Udvikling.djvu/80

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest

lige Rettigheder, som Korntiende, Løsningsret[1] og endog Embedslønning[2], men ogsaa flere Exempler findes fra forskjellige Egne af Landet paa Pantsættelse af al nærværende Formue[3], og maaske især af „Alt, hvad eier og eiendes vorder[4]. Det synes derfor, som om Underpant i Løsøre er blevet almindeligt, om end maaske ikke erkjendt gyldigt, ikke længe efter at Unde pantet overhovedet er blevet indført. At her dansk og tildels tydsk-romersk Ret gjennem Byerne og Embedsmændene har øvet Indflydelse, maa jeg antage sikkert. Men netop ved Klausulen „Alt, hvad eier og eiendes vorder“ er det jo muligt, at man har havt en Tilknytning i de andre Retsforholde, hvor den var kjendt. Underpant i Løsøre har da rimeligvis i Løbet af forrige Aarhundrede vundet Fasthed ogsaa i Norge. Men nogen særlig Oplysning kan jeg ikke her give og maa derfor nøie mig med en Henvisning til Afsnittet om den danske Panteret. Som bekjendt blev det, bortseet fra Underpant i Skib og enkelte mindre Undtagelser, erklæret ugyldigt ved L. 12 Oktbr. 1857.

For dernæst at gaa over til Realisationen, faa finder man før Lovbogen den i store Reces forordnede Fremgangsmaade, ialfald forsaavidt angaar Indførsel til Brugelighed, ogsaa anvendt i Norge[5]. Efter Lovbogen finder

man strax Begyndelsen til den samme Omdannelse af den skrevne Ret ved

  1. Aker 1699–1700: Pants. af Odelsretten til en af Moderen solgt Sag i Akerselven, og af Løsningsretten til Øvre Fos og flere Gaarde, som vare bortsatte til brugeligt Pant.
  2. Oberstlieutenant, Kommandant paa Akershus, de Seue, pantsætter 1689 til Kvæsthuset sin Gage med Fuldmagt til at gjøre sig betalt ved vedkommende Kasse; thinglyst i Aker.
  3. Throndhjem 1675: Pantsættelse af en Gaard „med alt Andet, det han eier“. 1659: et Dokument fra Grevskaberne, hvorved en Mand har „bebrevet og forsikret en Anden med al hans Bo og Boskab, Rørendes og Urørendes, som hen og Hustru da fulgte og eiendes var“.
  4. Kristiania 1691: en Skomager pantsætter Alt, hvad eier og eiendes vorder; Gulen Skibrede i Nordhordland Juni 1686: En Obligation fra Mogens Kirsbys Enke til Mogens Mikkelsen i Ny-Hammer for 28 Rdlr. med Underpant i Alt etc. Næs paa Romerike 1691: Pant i „hvad eier og eiendes vorder“, oprettet mellem Bønder, men skrevet af en Lovkyndig. Ringerike 1693: Pant i endel opregnet Jordegods og Løsøre og ellers udi „Alt, hvad jeg eier og eiende vorder“.
    For den senere Tids Vedkommende kan mærkes, at jeg har truffet dette „almindelige Pant“ i Land 1727, dog med Tillæg, at Specifikation er givet Panthaveren, Hadeland 1727, Eker 1742.
  5. 1685, 9–10 Juni findes thinglyst en Indførsel til brugeligt Pant i Ask og Ludvig Rosenkrantz’s øvrige Gods i Nordhordland for Kapital, Rente og Omkostning, efter Forlangende af Panthaveren, Livmedikus Henrik de Mønichen. Thinglysning af Indførsel blev som bekjendt først paabudt ved Frd. 19 Aug 1735, men synes her væsentlig skeet som Varsel til Leilændinger og „Forpagteren“ af Ask.