Side:Karl Marx og Friedrich Engels indtil 1848 (Valborg Sønstevold, 1920).pdf/96

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest
90
VALBORG SØNSTEVOLD

har bare de to alternativer, enten finde sig i sin skjæbne, bli «en god arbeider», trofast vareta bourgeoisiets interesser, og da blir han helt ut dyr, det er sikkert, eller ogsaa stritte imot, kjæmpe for sit menneskeværd saa længe det gaar, og det kan han bare i kamp med bourgeoisiet.

Altsaa: «Arbeiderne er sig sin aandelige og fysiske elendighet bevisst.»

Og ikke mindst er det befolkningens centralisation i de store byer som har git dem denne selvbevissthet. For centralisationen virker ikke mindre utviklende paa prole­tariatet end paa bourgeoisiet. Arbeiderne begynder at føle sig som klasse. Adskillelsen fra bourgeoisiet gjør dem sig selv bevisst, de faar social og politisk betydning.

«Proletariatet er en klasse med radikale lænker, en klasse av det borgerlige samfund som ikke længer er nogen klasse av det borgerlige samfund — en stand med uni­verselle lidelser» — heter det hos Marx.

De store byer har forvandlet det sociale legemes sygdom som paa landet optrær kronisk, til en akut lidelse og dermed bragt dens egentlige væsen og botemidlerne for den for dagen. Ogsaa indvandringen av irske arbeidere øker den engelske arbeiders demoralisation og vil saaledes bidra til at fremskynde den kommende krise. Ti forløpet av den sociale sygdom som England lider av, er den samme som en fysisk sigdoms forløp, den utvikler sig efter visse love og har sine kriser, av hvilke den sidste og heftigste bestemmer den sykes skjæbne. Og da den engelske nation ved denne sidste krise dog ikke kan gaa under, men maa fremgaa av den, fornyet og gjenfødt, saa kan man bare glæde sig over alt det som sætter sygdommen paa spidsen. Man kan altsaa ikke undre sig over at arbeiderklassen litt efter litt er blit et eget folk ganske forskjellig fra det engelske bourgeoisi. Arbeiderne taler andre dialekter, har andre ideer og forestillinger, andre sæder og moralbud, en