Side:Karl Marx og Friedrich Engels indtil 1848 (Valborg Sønstevold, 1920).pdf/94

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest
88
VALBORG SØNSTEVOLD

om at menneskene allikevel kan bli seende, endnu ligger i krig med hinanden hos Engels.

Hvad er det da som gir Engels ret til at tale om «unser Prinzip» i sit første brev til Marx? Hvad er det som gir ham lov til i forordet til den engelske utgave av manifestet at fortælle at han selvstændig har naadd et stykke hen imot den materialistiske historieopfatning i sin bok «Die Lage», og hvad er det som paa den anden side gir Marx ret til at si at Engels i denne bok er kommet til samme resultat som han?[1].

Paa forhaand maa man kunne anta at bokens røde traad, dens ordnende ide maa aabendbare dette «princip», at en undersøkelse av boken med princippet for øiet vil gi et tilfredsstillende svar paa disse spørsmaal. Det slaar en da straks at Engels’s bok virker som en stor og utførlig kommentar til Marx’s filosofiske formler. De to ser hver sin side av det samme fænomen. Marx ser først og fremst loven som binder realiteterne sammen. Engels ser først og fremst realiteterne, uten hvilke loven ingen eksistens har.

«Privateiendommen frembringer i sin nationaløkonomiske bevægelse proletariatet, den elendighet som er sig sin aan­delige og fysiske elendighet bevisst,» sier Marx.

Og Engels fortæller om dette proletariat, han fortæller hvad det har at leve av, hvad det spiser, hvad det drikker, hvad det klær sig med, hvorledes det bor, hvilke syg­domme det lider av, han fortæller om deres fysiske elendighet —, og han skildrer videre deres uvidenhet, deres brutalitet, deres mangel paa maatehold i mat og drikke og i kjønslig samkvem, — han fortæller om deres aandelige elendighet. Han drysser med haar­reisende eksempler (de er hentet fro motstanderes rapporter,

de kan da ikke lyve), han lar det regne med tal, en ma-

  1. Forordet til „Die Politische Ökonomie“ 1859.