Hopp til innhold

Side:Karl Marx og Friedrich Engels indtil 1848 (Valborg Sønstevold, 1920).pdf/8

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest
2
VALBORG SØNSTEVOLD

heten det de er i sine egne øine, i sin egen indbildning. Gir man ham ret, skulde det faktiske indhold av de domme unge mennesker fælder over sig seiv, ha lite værd. Men dommene sier allikevel noget om mennesket og dets egenart, og den orienteringsevne de viser overfor livet, den gir en faktisk oplysning om graden av anlæggenes eien­dommelighet, om evnernes art og rækkevidde som kan kaste lys over hele menneskets senere liv.

Et eneste slikt brev er levnet os fra Karl Marx’s haand. Men det er et sjeldent værdifuldt brev, som er­statter en hel brevsamling fuld av oplysninger om faktiske kjendsgjermnger fra Marx’s ungdomsliv. Mange aar senere – engang i 60-aarene – da Marx’s jeg hadde indtat en mere beskeden plads i hans bevissthet, end det hadde i dette ungdomsbrev, forela hans døtre ham en række spørs­maal, som Marx halvt i spøk, halvt i alvor har besvaret. Et av spørsmaalene lyder: Hvad er lykken for dig? og svaret: At kjæmpe. Brevet fortæller det samme, skjønt Marx selv, om spørsmaalet dengang var blit forelagt ham, visst ikke vilde git det samme svar. Han var sig allerede dengang bevisst at han kjæmpet, men sikkert ikke at kamp var den form for liv som var lykken for ham, hans ele­ment. Den røde traad gjennem brevets mangeartede ind­hold er Marx’s kamp med Hegel. Brevskriveren sitter beseiret og ser tilbake paa sin kamp med seierherren, og saa fuldstændig er han overvundet at han hele tiden bruker seierherrens vaaben mot sig selv, at han fælder dommene over sig seiv i seierherrens tankeformer.

Marx er 19 aar gammel. Han sitter i Berlin og skriver til sin far. Han har et studieaar i Bonn bak sig og ett i Berlin, og det er dette sidste han i brevet av­lægger regnskap for – for sig seiv og for sin far. Han prøver at finde sammenhængen i den indre kamp dette aar har været for ham. Klokken er fire om morgenen før