Hopp til innhold

Side:Karl Marx og Friedrich Engels indtil 1848 (Valborg Sønstevold, 1920).pdf/50

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest
44
VALBORG SØNSTEVOLD

ad politisk vei; ti da de ikke var fornøiet med politisk frihet og likhet, forlangte de ogsaa den sociale. Tyskerne endelig kom til kommunismen over filosofien, idet de gik principmæssig frem.

Han gaar derefter over til at skildre socialismens ut­vikling i Frankrig, idet han gjennemgaar de vigtigste av de franske socialistiske systemer. Han begynder med den store revolition. Den franske revolution betegner demo­kratiets opkomst i Europa. Demokratiet er som en­hver anden regjeringsform i sig selv en mot­sigelse, en usandhet, i grunden ikke andet end hykleri (eller som vi tyskere uttrykker det teo­logi)[1]. Politisk frihet er falsk frihet, værre end det værste slaveri. Med den politiske likhet staar det ikke bedre til. Derfor maa demokratiet likesom enhver anden regjerings­form tilslut gaa istykker. Hykleri kan ikke bestaa; den motsigelse som ligger skjult i det, maa komme for dagen. Enten slaveri, d. v. s. utilhyllet despoti, eller sand frihet og sand likhet, d. v. s. kommunisme. Begge dele er konse­kvenser av den franske revolution. Napoleon trak den første, Babeuf den anden. Om Babeufvismen kan jeg fatte mig i korthet, da Buonarottis skildring av hans sammen­sværgelse foreligger paa engelsk. Det kommunistiske anslag mislykkedes, fordi kommunismen den­gang var meget raa og overfladisk, og ogsaa fordi menneskeaanden endnu ikke var utviklet nok for den[2].

Det er værdt at lægge merke til dette ræsonnement hos Engels, saa meget mere som den franske revolution for Marx blev det stof han først med nogenlunde klarhet formet sin historiske opfatning over. Hos Engels er der i denne

artikel ikke gnist av det som kunde ligne den material-

  1. Uthævet her.
  2. Uthævet her.