Hopp til innhold

Side:Karl Marx og Friedrich Engels indtil 1848 (Valborg Sønstevold, 1920).pdf/16

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest
10
VALBORG SØNSTEVOLD

hjertelag[1], læser man det ogsaa i hans manddoms gjer­ning. Selv om hans verk først og fremst bærer den høie intelligens’ stempel, og selv om han hele sit liv øste den mest bitende haan over det han selv kaldte «Gefühls­duselei», saa vil man naar man «lytter til objektet i dets egen utvikling», høre det levende hjerte banke i det.


«Men ideer som vor intelligens beseirer, som vor følelse erobrer, som forstanden har smidd vor samvittighet fast til, det er lænker som man ikke river sig løs fra uten at sønderrive sit hjerte, det er dæmoner som mennesket bare kan beseire, idet han underkaster sig dem.» Der ligger en lang tid mellem disse ord og den unge Marx’s vold­somme indre kampe. Der de findes i en sterkt polemisk artikel kastet ind i døgnets strid, klinger der allikevel noget igjen i dem av en indre oplevelse, av en kamp som blev kjæmpet, en seier som blev vundet ved underkastelse.

Mange aar er gaat siden det første studieaar i Berlin, sikkert fulde av kampe som vi vet svært lite om. Intet ord av Marx er levnet os som fortæller om dem. Men gjennem venners breve læser vi om hans vanskeligheter, om den overvindelse det kostet ham at naa frem til «das lumpige Examen», og hvordan aar efter aar gik uten at han kunde bekvemme sig til at ta den tvangstrøie paa som eksamenspugget maatte være for et menneske med Marx’s dimensioner. Vennerne var unghegelianere, de til­hørte den radikale fløi av den Hegelske skole, som hadde begyndt en langsom men sikker underminering av det konservative i Hegels system. For ved Hegels filosofi var

det det forunderlige at den ga baade de konservative og

  1. Brevet er tydelig skrevet for at vise faren at „hjertets stemme bare synes at tie, fordi den kjæmpende aand overdøver den“.