Hopp til innhold

Side:Karl Marx og Friedrich Engels indtil 1848 (Valborg Sønstevold, 1920).pdf/136

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest
130
VALBORG SØNSTEVOLD

bestanddele og lar dem fordampe. Han gjør dem til an­klager mot bourgeoisiet selv. En for en tar han dem for sig. Og i hvert enkelt tilfælde lar han syntesen fremstaa.

Først anklager man kommunisterne fordi de vil op­hæve den selverhvervede personlige eiendom. Men skaffer lønsarbeidet proletaren eiendom? Ingenlunde. Det skaper kapitalen, d. v. s. den eiendom som utbytter lønsarbeidet. Eiendommen i sin nuværende skikkelse bevæger sig i mot­sætningen mellem kapital og lønsarbeide. La os se paa begge sider av motsætningen. Kapitalen er et fælles­produkt av alle samfundsmedlemmer. Altsaa er den ingen personlig magt, den er en samfundsmagt. Naar altsaa kapitalen blir forvandlet til fælleseiendom for alle sam­fundsmedlemmer, saa forvandler ikke personlig eiendom sig til samfundseiendom. Det er bare eiendommens sam­fundskarakter som forvandler sig. Den mister sin klasse­karakter.

Den anden side av motsætningen er lønsarbeidet. Løns­arbeidets gjennemsnitspris er arbeidslønnens minimum, d. v. s. summen av de levnetsmidler som er nødvendige for at holde arbeideren som arbeider i live. Vi vil ikke ophæve denne personlige tilegnelse av arbeidsprodukterne til gjenoprettelse av det umiddelbare liv. Vi vil bare ophæve denne tilegnelses elendige karakter, i hvilken ar­beideren bare lever for at øke kapitalen, bare lever i den grad som den herskende klasse kræver det. Konklusion: I det borgerlige samfund er det levende arbeide bare et middel til at øke det ophobede arbeide. I det kom­munistiske samfund er det ophobede arbeide bare et middel til at utvide, berike og fremme arbeiderens livsproces.

De sidste indvendinger fra bourgeoisiet som Marx av­feier, er de anklager som reises mot kommunismen fra religiøse, filosofiske og ideologiske synspunkter. De for-